Varsler NHO-offensiv for færre kommuner

Politisk feighet har vært det største hinderet for fornuftige kommunesammenslåinger, mener NHO-direktør John G. Bernander. Han varsler en offensiv for å få færre kommuner.

Startskuddet går under NHOs store årskonferanse i Operaen 5. januar, der hovedtemaet er satt til hvordan å få en bedre offentlig sektor.

– Med omtrent hele regjeringen på plass i salen i operaen vil vi gi dem følgende utfordring: Sett ned en ny type Schei-kommisjon som kan gå opp grunnlaget for en ny kommuneinndeling. De kan gi premissene for hvordan det nye Kommune-Norge kan se ut. Så får det neste Stortinget bestemme hvordan det skal være, sier John G. Bernander til NTB.

Plikt
Schei-komiteen ble nedsatt av Gerhardsen-regjeringen i oktober 1946 og ga fram til 1962 tre store innstillinger som la grunnlaget for en storstilt kommunesammenslåing. Som følge av dette arbeidet ble tallet på kommuner redusert fra 747 til 454.

– Datidens politikere var modige nok til å gi landet en hensiktsmessig forvaltningsstruktur. På årskonferansen vil vi slå fast at det har vært, og at det vil alltid være en fordømt plikt for sentralmakten å gi landet en forvaltning som er mest mulig hensiktsmessig for de behov den skal dekke, sier Bernander.

Feil medisin
Kommunalminister og senterpartileder Liv Signe Navarsete mener NHO bommer kraftig når organisasjonen gjør kommunesammenslåing til en stor sak på årskonferansen.

– Dette er feil medisin til feil tid. Det er ikke her de store utfordringene for landet vårt ligger nå. Hvis dette er hovedsaken for NHO i en tid der både Europa og USA opplever stor krise, synes jeg vi har det litt for godt i dette landet, sier Navarsete til NTB.

– For mange kommuner
Synovate har gjennomført en omfattende spørreundersøkelse på oppdrag fra NHO. Her svarer halvparten (50 prosent) at vi har for mange kommuner i Norge. 26 prosent mener antallet er passelig. 1 prosent mener det er for få kommuner i Norge.

Nesten halvparten (47 prosent) mener at store kommuner er bedre enn små i tilrettelegging for næringslivet. Tre av sju (43 prosent) mener at de store kommunene er mer effektive i tjenesteproduksjonen. I undersøkelsen svarer 49 prosent at de store kommunene gir det beste skoletilbudet, mens 24 prosent mener skoletilbudet er best i små kommuner.

Blindspor
De små kommunene scorer langt bedre enn de store i hvem som best tar vare på lokaldemokratiet. Mer enn to tredeler (68 prosent) mener at små kommuner har større forståelse for innbyggernes behov.

– Det er ikke unaturlig at små kommuner skårer bedre på nærhet til politikerne. Men det er et blindspor å tro at den enkelte kommune skal fastsette sine egne grenser, sier Bernander.

– Har folket med oss
Undersøkelsen fra Synovate viser at 46 prosent er helt eller delvis enige i at storting og regjering bør bestemme kommunestrukturen i landet. 44 prosent sier seg helt eller delvis uenige i dette. Samtidig er det bare 15 prosent som svarer «Vedtak i Stortinget» når de blir spurt om hvordan kommunesammenslåinger bør skje. 66 prosent mener det bør skje frivillig etter folkeavstemning eller kommunestyrevedtak.

– Jeg tar disse svarene som et tegn på at Senterpartiet og regjeringen har folket med oss når vi sier at kommunesammenslåingene må skje etter gode lokale prosesser, sier Navarsete til NTB.

Minste motstands vei
NHO-sjefen mener på sin side stortingspolitikerne må ha mot til å skjære gjennom.

– Vi er snille og milde stemt mot hverandre i dette landet. Da svarer vi med minste motstands vei. Men omfattende kommunesammenslåinger har vi gjort med hell tidligere. Jeg ser at det kreves et betydelig politisk mot når folk flest mener det skal bestemmes i den enkelte kommune. Men dersom Stortinget også velger minste motstands vei, skjer det heller ingenting, sier Bernander til NTB.