Stormens herjinger

Foreløpig er det ingen samlet oversikt over hvilke skader orkanen Dagmar forårsaket nå i julehelga. Men vi snakker om store skader. Skjønt vi vil ikke komme opp i de enorme skadene som nyttårsorkanen i 1992 forårsaket.

Da var det nærmest krigstilstander på Nordvestlandet. Det var tilnærmet like kraftig vind denne gangen, men den var ikke like ødeleggende.

I motsetning til 1992-orkkanen var Dagmar varslet i god tid. Mange fikk derfor tid til å sikre sine eiendommer. Vi ser heller ikke bort fra at alle bygningsmessig tiltak som ble iverksatt etter 1992-orkanen, har redusert skadeomfanget. Vi bygger sterkere enn før. Dette viser seg spesielt på tak.

Jeg opplevde selve Dagmar på nært hold i Kristiansund. Det er ikke trivelig når lyset går og det stormer utenfor. En supplybåt som lå fortøyd ved Vestbase (like ved vårt hus), registrerte 98 knop på vindmåleren. Da blåser det friskt. Heldigvis ble det få skader i vårt nabolag. I 1992 var skadene i dette området betydelige. Men det rapporteres om omfattende skader mange andre steder. Og for dem som rammes er dette tragisk.

En annen sak er at slike kraftige stormer gjør noe med menneskene. Mange blir redde. Andre synes det er fascinerende, og noen synes å utfordre værgudene ved å oppsøke de mest utsatte steder. Dessverre går det galt enkelte ganger.

Dagmar er en ny advarsel om at man MÅ ta hensyn til vær og vind når hus skal bygges. Noen blir nektet å bygge der man helst vil bo. Men da skal man vite at det er en grunn for slike vedtak. Tidligere var mange kommuner lite opptatt av dette, men nå synes det som om kommunene har skjerpet sitt regelverk – og det synes vi er bra. Forsikringsselskapene er også veldig bevisst i slike saker.

Nå er det mer uvær på vei inn over landet. Håpet er at liv og eiendom blir spart.