- Oppfordrer folk i Sogn og Fjordane til å ta det med ro i kveld

I store deler av Sogn og Fjordane er telenettet nede etter Dagmars herjinger. Fylkesmannen oppfordrer nå folk til å ta det med ro og holde seg hjemme i kveld.

– Vi oppfordrer folk til å ta det med ro i kveld. Fordi telefonnettet flere steder er nede, kan det bli problemer med varsling dersom det skulle skje en ulykke, sier fylkesmann i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, til NTB.

På grunn av problemene med telefonforbindelsen har Helse Førde også oppfordret folk til å kjøre til nærmeste sykehus dersom de trenger medisinsk hjelp.

– Nordfjord hardest rammet
Ekstremværet Dagmar på kvelden 1. juledag og natt til 2. juledag slo ut både strømnettet og telenettet i flere kommuner i Sogn og Fjordane. I 17-tiden mandag var det fortsatt mange innbyggere i fylket som verken hadde strøm eller kunne bruke telefonen til å få kontakt med omverdenen.

– Kommunene i Nordfjord er hardest rammet. Selje kommune i Nordfjord er helt uten strøm, og har bare delvis mobildekning. I Bremanger kommune er telenettet helt nede, men vi har heldigvis strøm i kommunesenteret Svelgen. Vågsøy kommune i Ytre Nordfjord er også uten strøm og har problemer med telenettet, forteller fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Strømaggregater
Ifølge Hamre har heldigvis deler av strøm- og telenettet begynt å komme på plass igjen, men flere steder, blant annet i Leikanger, vil strømmen sannsynligvis ikke være tilbake før i morgen.

– Det blir jobbet på spreng, men fordi flere av bruddene på strømlinjen har skjedd høyt til fjells, kan det ta litt tid før strømnettet er i orden igjen. Men vi har stort sett inntrykk av at kommunene har strømaggregater på steder der det er absolutt nødvendig, slik som på sykehus og aldershjem, så den biten er ivaretatt, sier Hamre.

Fylkesmannen har bedt Heimevernet om hjelp til å sette opp nødsamband slik at kommunene og redningsetaten kan kommunisere. Med deres hjelp er nå radiosambandet i Nordfjord på plass igjen, forteller Hamre.

Satellittelefoner
Fordi telefonnettet flere steder er nede, har Fylkesmannen bedt Sivilforsvaret om å dra ut til de ulike kommunene for å møte menneskene som bor der personlig for å høre hvordan de har det og hvordan situasjonen er.

– Det har vært en krevende situasjon i fylket. Vi jobber med å få på plass satellittelefoner. Stryn kommune har verken strøm eller fungerende telefonnett, men de har nå fått på plass en satellittelefon. Vi har sendt opp folk til Hornindal kommune fordi de er uten mobildekning, og fått høre at alt står bra til. Det samme har vi gjort i Bremanger, sier Hamre.

Nettsider nede
Ifølge fylkesmann Hamre er også Fylkesmannens egne nettsider nede mandag ettermiddag. Hun oppfordrer derfor innbyggerne i fylket til å følge med på NRK Sogn og Fjordane eller Fylkesmannens Facebook- eller Twitter-meldinger for å få oppdatert informasjon om situasjonen.

Telenor hadde 2. juledag ingen fullstendig oversikt over hvor mange som var rammet av at telenettet lå nede etter ekstremværets herjinger. Men strømbruddet rammet både mobilnettet, fasttelefoni og bredbåndsdekningen, og ifølge pressetalsmann i Telenor, Tor Odland, har situasjonen vært absolutt verst på Vestlandet. I fylkene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Hordaland har telenettet vært nede i perioder. Også i Oppland og Hedmark er det meldt om mindre problemer, ifølge Odland.

– Ved strømbortfall hopper basestasjonene over på batteri. Når batteriet er tomt, forsvinner telefonforbindelsen, forklarer Odland til NTB.