Store ødeleggelser etter Dagmar

Mandag morgen skal Dagmar ha blåst seg ferdig. Men uværet førte til store skader på Nordvestlandet og i Trøndelag, med vind opp i orkan styrke søndag kveld og natt til mandag.

Uvær skapte trøbbel også på Østlandet

Selv om Midt-Norge ble rammet hardest av uværet søndag kveld og natt til mandag, førte dårlig vær også til problemer på Østlandet.

Politiet i Oslo har mottatt et tjuetall meldinger om trær som har blåst over ende i hovedstaden, men ingen personskader er registrert.

Det lå an til noe dramatikk da en av flytebryggene i Frognerkilen løsnet ved firetiden. En slepebåt ble tilkalt, og den løse flytebryggen ble ankret opp. Noen få av båtene fikk ripeskader.

På Romerike slo vinden atskillig kraftigere til.

– Store deler av Øvre Romerike var sperret, og Hurdal var en tid nærmest isolert. Det gjaldt også deler av flere andre kommuner, sier operasjonsleder Petter Olausson i Romerike politidistrikt til NTB.

– I løpet av noen få timer fikk vi inn 82 meldinger om naturskader, altså blant annet trær som sperret vei, trær som rev ned høyspentledninger og trafoer, trafoer som brant og slike ting. På riksvei 120 var det en mann som fikk et tre over bilen sin mens han kjørte, men han slapp fra det uten skader, sier han.

I Bærum ble et stillas på en byggeplass i Kolsås tatt av vinden søndag kveld, mens politiet fikk melding om flere nedblåste trær som sperret veier både i Asker og i Bærum.

Også i Mjøndalen ble et stillas blåst ned, mens julegrana på Kirketorget i Kongsberg brakk tvert av i vindkastene. Over hele Buskerud meldes det om utallige trær som har falt over veier og revet ned strømledninger.

I Vestfold ble flere veistrekninger stengt på grunn av trær som havnet over veien på grunn av sterk vind.

– Vi får meldinger om nedblåste trær fra samtlige kommuner. Noen steder har naboer rykket ut med motorsag, andre steder er veivesenet på vei for å rydde veien, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Vestfold politidistrikt til Tønsbergs Blad.

I Telemark melder politiet om trær som stenger veier i både Grenland, Vinje, Tokke, Notodden og Tinn. I Vinje førte dette også til strømbrudd søndag kveld.

Togstans på grunn av uvær

Ekstremværet Dagmar fører 2. juledag til store problemer for norsk togtrafikk. Men mandag formiddag kunne stengte strekninger begynne å åpne igjen.

Sørlandsbanen var rett før klokken 10 åpnet for trafikk etter ryddearbeider på deler av strekningen.

Også Gjøvikbanen ble åpnet fra Oslo S til Jaren, mens strekningen Jaren til Gjøvik fortsatt var stengt, opplyser informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB.

Flere strekninger var imidlertid fortsatt stengt på grunn av ras og trær som har blåst ned over toglinjer.

– Og da snakker vi om virkelig store trær, som har blåst over ende og falt over toglinjene. Dette har flere steder ført til at kjøreledningene er blitt kuttet, sier Bakken.

På Bergensbanen er strekningen mellom Arna og Voss stengt på grunn av tre ras og flere store trær som har falt over kjøreledningen. I tillegg er strekningen mellom Hokksund og Hønefoss stengt, også på grunn av ras.

Også Flåmsbanen er stengt på grunn av trær over linjene.

På den såkalte Hovedbanen er det stengt mellom Kløfta og Dal.

Østre linje på Østfoldbanen er stengt mellom Ski og Mysen på grunn av falne trær og ras ved Tomter.

Meråkerbanen er stengt mellom Hell og Storlien, og Dovrebanen er stengt ved Melhus.

På alle stengte strekninger jobbes det med å sette opp alternativ transport, fortrinnsvis med buss.

– Vi har jobbet i hele natt med å utbedre skadene, og vi åpner så fort vi er klare. Men det kan ta hele dagen å få reparert enkelte av strekningene, sier Bakken.

 

 

Rundt 100.000 uten strøm

Rundt 100.000 mistet strømmen i Norge 2. juledag på grunn av Dagmars herjinger. Hardest rammet er folk i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre.

– Det er et uoversiktlig bilde, men vi anslår nå at cirka 100.000 er uten strøm, sier kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Martha Hagerup Nilson, til NTB.

Hun sier at strømmen kommer og går hos enkelte, og at Statnett har bedt lokale strømleverandører om å forsyne flere linjer slik at flere får strømmen tilbake.

Også på Østlandet er det meldt om flere strømbrudd. Rett før klokken 10 var befolkningen i Glåmdals-distriktet i områdene fra Nord-Odal til Solør uten strøm.

Men aller hardest rammet er Sunnmøre og Sogn og Fjordane. For eksempel er hele Førde og Nordfjord uten strøm.

– På Sunnmøre holder de nå på med å bygge opp nettet igjen, men fremdeles er det flere som er uten strøm, sier Nilson.

Hun kan ikke anslå hvor lang tid det tar før strømmen er tilbake over hele landet, men sier at dette arbeidet skjer lokalt.

– Først nå når det er lyst igjen, er det mulig å få et samlet bilde av ødeleggelsene. Flere steder har det ikke vært mulig å komme ut for å reparere skadene fordi det har blåst så kraftig og vært så mørkt, sier Nilson. (©NTB)

Uværet har sannsynligvis ført til skader for flere hundre millioner kroner, men mandag morgen melder Meteorologisk institutt at uværet er over og har nådd såkalt «fase D».

Det tidligere stormsenteret ligger nå over Nord-Sverige og er blitt noe svekket. I den nordlige delen av Trøndelag er det fortsatt liten til full storm, mens vinden er minket til vestlig stiv og sterk kuling nord for Stad, heter det i det nyeste varselet utstedt ved firetiden natt til mandag. I Sogn og Fjordane meldes det at vinden har løyet til mellom liten og stiv kuling.

Store ødeleggelser
På sin vei over Norge og til Sverige førte Dagmar til store ødeleggelser. Først når uværet har roet seg og dagslyset kommer, vil man kunne få en oversikt over skadeomfanget. Mye tyder på at det er gjort ødeleggelser for flere hundre millioner kroner, men det er ikke meldt om skader på personer.

I Molde slet en hel flytebrygge med seilbåter seg fra festene og kom i drift i uværet. En seilbåt ble slengt på land av vindkastene. I Malvik i Sør-Trøndelag skal taket på idrettshallen Abrahallen ha blitt tatt med i vindkastene, og hallen er nærmest flerret i to, melder Adresseavisen.

I Trondheim måtte politiet sperre av hele området rundt Pirsenteret ved havna i byen etter av bølgene skal ha slått inn deler av veggen på senteret. Politiet måtte også stenge Skansentunellen etter at flomvann trengte inn i tunnelen.

På Sunnmøre ble politiet så nedringt av folk som hadde meldinger om uværets herjinger, at de til slutt måtte be folk la være å ringe med mindre det var strengt nødvendig.

– Dette er for å sikre at livsviktige samtaler kommer gjennom, forklarer operasjonsleder Arnfinn Helge Valderhaug.

Strømproblemer
Både i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og i Trøndelagsfylkene meldes det om tak som ble revet av både låver og forretningsbygg, om trær som har veltet over veier og toglinjer, og om ras og store vannmasser.

Ved Ona Fyr er det målt vindhastigheter på over 200 kilometer i timen. Uværet der er et av de kraftigste som er registrert i Norge noen gang, melder NRK.

I Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane ble hele nødnettet og sambandet mellom nødetatene satt ut av spill på grunn av uværet.

På Sunnmøre vil Heimevernet bli satt inn for å sikre strømforsyningen etter at store deler av Møre og Romsdal og deler av Sogn og Fjordane mistet strømmen på grunn av Dagmar. Fra mandag morgen vil tropper fra Heimevernet hjelpe til med befaringer på linjenettet. Helikoptre skal fly over ledningsnettet for å avdekke skader.

Problemer til havs
Rundt halv tolv søndag kveld fikk Hovedredningssentralen Sør-Norge beskjed fra tankskipet BW Thames om at de hadde problemer ved øya Værlandet utenfor Askvoll kommune i Sogn og Fjordane.

– Med sju meter høye bølger forhåndsvarslet de oss om at de kanskje kom til å få problemer, men nå ser det lovende ut. Skipet går for full motorkraft i nordvestlig retning, opplyste hovedredningssentralen til NTB like etter midnatt.

Oljefeltene i Nordsjøen fikk også besøk av Dagmar idet uværet var på vei inn mot kysten. På Statfjord-feltet var vinden oppe i hastigheter på formidable 190 kilometer i timen, og ytterst på Stad ble det også målt vind av orkan styrke.

Tidligere søndag kveld sank en russisk tråler ved kaia i Sykkylven. Alle de 36 kom seg i land etter at skipet kantret. Det er foreløpig uklart om uværet var en medvirkende årsak til forliset.

Innstilte ferjer og tog
I løpet av søndag og natt til mandag ble det meldt om innstillinger ved en rekke ferjesamband. Større ferjer og flere hurtigruteskip måtte søke ly for vinden. I tillegg er flere fjelloverganger stengt eller kan bli stengt på kort varsel.

Bergensbanen ble også stengt etter at trær falt over linjen flere steder og tok med seg kjøreledningen. Passasjerer måtte busses mellom Bergen og Voss, og det er usikkert om morgentoget til Oslo vil gå som normalt.

Flere andre strekninger på Flåmsbanen, Gjøvikbanen, Hovedbanen og østre linje på Østfoldbanen er også stengt på grunn av trær på jernbanelinjen, ødelagte kjøreledninger og ras.