Danske Jaja Architects vant med Sundbyen

Forslaget til danske Jaja Architects kom best ut av idekonkurransen om Ålesunds sørside og har størst potensial for videre bearbeidelse.

Etter en systematisk gjennomgang av samtlige utkast, valgte juryen ut 7 utkast for nærmere studium i en ”finalerunde”. Nevnt i den generelle kritikken i rapporten for alle utkastene fant man ingen utkast som gir fullgodt svar på alle konkurranseoppgavenes krav og utfordringer, men en enstemmig jury fant til slutt at utkast nr. 2 ”Sundbyen” totalt sett pekte seg klart ut som konkurransens beste og hadde det største potensialet for videre bearbeidelse.

Det er juryens anbefaling at utkast nr. 2 ”Sundbyen” legges til grunn for den videre planleggingen av Ålesunds sjøside mot sør, og at utkastets forfattere engasjeres for å bistå kommunen i dette arbeidet..

Etter juryens mening er det fremkommet en rekke ideer og momenter gjennom konkurransen som kommunen med fordel kan nyttiggjøre seg i det videre planarbeide, særlig i de øvrige premierte og innkjøpte utkastene. Juryen anbefaler at kommunen og teamet bak ”Sundbyen” nøye studerer de innkomne utkastene og på denne måten får størst mulig utbytte av de erfaringer og det brede idètilfanget som denne konkurransen har gitt Ålesund kommune.

Idekonkurransen for sørsida inviterte arkitekter fra hele Europa til å komme med forslag til hvordan bydelen kan utvikles framover. 30 forslag kom inn som var noe mindre enn juryen håpet. Ålesund kommune forplikter seg ikke til å gjennomføre noen av forslagene, men juryen oppfordrer til videre samarbeid med Jaja Architects. På veien videre skal de danske arkitektene inviteres til å skape en områdeplan sammen med kommunens planavdeling. Denne skal så ut på høring. Juryen har sett på Tjuvholmen-utbyggingen som en slags mal.