Kan gå mot stormfull romjul i Midt-Norge

Julefeiringen langs kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag kan bli en våt og stormfull affære hvis prognosene til meteorologene slår til.

Mye tyder nemlig på at disse områdene natt til andre juledag kan oppleve vind helt opp i 30 meter i sekundet, noe som nærmer seg grensen for å klassifiseres som orkan.

– Værsituasjonen har store likhetstrekk med det som skjedde under nyttårsorkanen for 20 år siden. Ifølge våre prognoser ser det ut til at lavtrykket som treffer norskekysten mellom Stadt og Nordland om kvelden 1. juledag er omtrent like sterkt som lavtrykket som forårsaket orkanen for 20 år siden, sier vakthavende meteorolog Bjørn Røsting til Adresseavisen.

Ifølge varselet fra Meteorologisk institutt ventes det natt til mandag sørvestlig sterk storm på kysten med kraftigere vindkast. Vinden vil deretter dreie vestlig med kortvarig storm også innover land, og deretter minke utover mandag morgen.

Meteorologisk institutt har foreløpig ikke sendt ut varsel om ekstremvær, men varsler økt overvåking framover på grunn av det svært kraftige lavtrykket.

Denne overvåkingen gjelder også Nordland, der vannstanden er svært høy.

Forrige ekstremvær var Berit som slo til siste uka i november. Navnereglene tilsier at det neste uværet vil få et mannsnavn som begynner på bokstaven C.