TT Anlegg først ute

TT Anlegg på Sørlandet er første norske entreprenør som har tatt i bruk Cat B-serie rammestyrte dumpere.

Et flott og komfortabelt førehus og en maskin som er lett å styre og veldig stabil å kjøre sier entreprenøren, som også nevner den nye girkassa som gir et veldig mykt og effektivt girskift uten å miste kraft selv med fulle lass i kraftig motbakke.

Ifølge TT Anlegg har dumperen også en veldig sterk og rask tipphydraulikk som gjør at en ikke bruker unødig tid på tippeplassen sier entreprenøren.

Pon Equipment skriver i en pressemelding at Caterpillar har forbedret sitt utprøvde sperresystem og de nye dumperne har fått automatisk traction control (ATC) som eliminerer manuell innkobling av føreren for å opprettholde maksimal trekkraft under vanskelige driftsforhold. Med det nye proporsjonale ATC-systemet, varierer selv dumperne trinnløst innkoblingen av ikke bare den langsgående, men også den tverrgående sperren under drift, noe som gjør det nye systemet til det mest avanserte og effektive på markedet.

Ifølge Pon Equipment lar det automatiske systemet føreren konsentrere seg om kjøringen av dumperen uten å måtte tenke på hvordan man får det beste veigrepet under ulike grunnforhold. Dette fungerer i harmoni med det hydrauliske styringssystemet uten kompromiss under sving på trange plasser. Det automatiske systemet reduserer også muligheten for feilaktig eller overdreven bruk av sperrene og beskytter derfor dumperen mot ekstra slitasje, forlenger komponentenes levetid og reduserer driftskostnadene.

735B og 740B har begge arvet forgjengernes fordeler med gasshydraulisk fjæring på framvognen som sikrer at føreren utsettes for lave helkroppsvibrasjoner, selv ved kjøring uten lass. Caterpillar har dette som standard.

Ifølge Pon Equipment har maskinen fått flere oppgraderinger som føreren vil sette pris på. Det kan bl.a. nevnes et nytt komfortabelt førersete, oppvarmede og justerbare speil og et nytt display som viser maskinens tilstand, førertilpassede innstillinger, lassteller og et integrert ryggekamera. Begge modellene leveres med Cat C15 Acert Steg III 3B motorer som slipper ut 90 prosent mindre sotpartikler og reduserer utslippene av nitrøse gasser med så mye som 50 prosent i forhold til Trinn3A. Motorene er utstyrt med partikkelfilter med en egen brenner som rengjør filteret uten at føreren må aktivt foreta seg noe. Dette er unikt for Caterpillar. Bare kjør og produser. I forhold til de foregående modellene har også motorene høyere effekt og dreiemoment, samt at dieselforbruket er redusert med ca 5%.

- Markedet for rammestyrte dumpere vil vokse de kommende årene og med disse maskinene skal vi definitivt ta markedsandeler, sier markedsjef Espen Paulseth og produktsjef Vilmundur Theodorsson.

Tekniske data på 740B:

- Motor C15 ACERT

- Bruttoeffekt (SAE J1995) 489 hk/365 kW

- Nyttelast 39.5 tonn

- Dumperkassekapasitet (toppet) 24m3