Et krevende leieår

2011 var året da vi for alvor fikk øynene opp for det trange utleiemarkedet i Norge. Det er ingen bedring i sikte.

Når Utleiemegleren ser tilbake på et året som har gått, er det tre ting som kjennetegner situasjonen.

* Få utleieboliger
* Mange leietagere
* Stigende utleiepriser

- Dette året har vært kjennetegnet av økt oppmerksomhet på presset i utleiemarkedet – og ikke bare det typiske kaoset som er om sommeren når studentene skal finne seg et sted å bo, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Både han, bransjeforeninger og de store utbyggerne har gjentatte ganger vært fremme i media med tydelige meldinger på hva som skjer på boligfronten i de store byene.

- Det er en kjensgjerning at det å skaffe seg sin første bolig er et stort løft og for tøft for mange. I dette bildet er det også mange leietager som har et ønske, men ikke mulighet, til å få kjøpt seg sin første bolig, fortsetter Farmakis.

Det har vært dårlig nytt for leieboerne at det nå har blitt vanskeligere for å kjøpe seg sin første bolig ved at kravet til egenkapital har økt til 15 prosent. Det tar da lenger tid å spare opp tilstrekkelig egenkapitalen og man må leie lenger enn planlagt.

Dette tar også kapasitet fra et allerede hett utleiemarkedet, sier Farmakis.

Utleiemegleren har tatt til ordet for at førstegangskjøpene burde fått redusert kravet til egenkapital.

Samtidig har utleieprisene fortsatt å stige dette året, noe de har gjort tydelig de siste seks årene.

Størst har presset vært på 1- og 2-rim leilighetene. Bare siden 2006 har snitthusleien på disse økt med henholdsvis 27 og 28 prosent. Sammenligner vi med snittprisene fra i fjor, så har husleien økt med nesten 5 og 4 prosent. Det er høyere enn samfunnets generelle prisstigning, men betydelig lavere en prisoppgangen på boliger.

- Mange vil nok bruke dette som begrunnelse for at leieprisene skal videre opp. Dette skyldes rett og slett av en som kjøper bolig for utleie skal ha betalt for investeringen sin, sier Farmakis.

Prispresset har vært noe mindre på 3-roms utleieleiligheter, spesielt sammenlignet med fjoråret.

Skal du leie en 1-roms leilighet i hovedstaden må du i snitt forvente å betale nærmere 7 600 kroner i husleie i måneden.. Tilsvarende må du regne med å betale over 10 000 kroner for en 2-roms. For en 3-roms må man forvente å betale nærmere 13 300 kroner per måned.

Samtidig har de private investorene fått øyene opp for muligheten for å kjøpe seg en ekstra bolig og leie denne ut.

- Gjør du det korrekt, er det dette en fin investering frem til pensjon, sier Farmakis og legger til at det isolert er gledelig men flere utleieboliger, men at de som ser for seg prisnedgang, kommer til å bli skuffet.

- I utleiemarkedet, som i boligmarkedet ellers, er det etterspørsel og tilbud etter en utleiebolig, som er hoveddrivkraften i prissettingen, sier Farmakis.

- Så lenge det er så få utleieboliger i de store byene og så mange som ønsker å leie seg en bolig, vil vi fortsette å se press på utleieprisene, sier Farmakis.