Atlas Copco kjøper GIA

Atlas Copco kjøper svenske GIA og utvider sitt tilbud for gruve- og tunneldrift.

Atlas Copco AB har inngått avtale om å kjøpe GIA Industri ABs virksomheten av underjordsmaskiner fra Vätterledens Verkstad AB. Med oppkjøpet utvider Atlas Copco sitt produkttilbud med blant annet elektriske lastebiler og andre kjøretøy for bruk i gruve, samt ventilasjonssystemer.

Erik K. Presthus, administrerende direktør i Atlas Copco Anlegg- og Gruveteknikk AS mener oppkjøpet vil styrke deres posisjon i det norske markedet.

- Oppkjøpet av GIA tilfører kompletterende produkter som ligger nært vårt eksisterende kjernemarked. I tillegg vil vi utvide vårt marked gjennom å tilby nye produkter som Atlas Copco ikke tidligere har hatt. Eksempler på dette er ventilasjon, elektriske trucker, Häggloader og ladebiler, sier Presthus til Byggeindustrien.

- Som Norges største leverandør av maskiner og utstyr til boring og sprenging styrker oppkjøpet av GIA vår posisjon i markedet. Vi blir nå en enda bredere totalleverandør som vil komme kundene til gode, fortsetter han.

GIA Industri AB ble grunnlagt i 1884 og har vært eid av Vätterledens Verkstad AB siden 1994. GIAs hovedkontor og produksjonsanlegg ligger i Grängesberg, Sverige. Den oppkjøpte virksomheten har 113 ansatte og en årlig omsetning på ca. MSEK 230. Selgeren beholder den del av driften som ikke er relatert til gruvedrift. Partene er enige om ikke å offentliggjøre kjøpesummen.

- Oppkjøpet av GIA er en god strategisk tilpasning for Atlas Copco. Vi går inn i nye markedssegmenter og vil kunne betjene kunder med en enda bredere produktportefølje, sier Bob Fassl, direktør for forretningsområdet Atlas Copco Mining og Rock Excavation Technique.

- Vi ser spesielt frem til å tilby våre kunder gruvelastebilen Kiruna Electric med sin sterke miljøprofil. Vi ser store muligheter i å utnytte Atlas Copcos globale salgsnettverk både for den og GIAs øvrige produkter.

I GIAs tilbud inngår også lokomotiver og vogner for underjordisk transport, servicelastebiler, utstyr for lading, kabelbolting og rensk, lastere med gravearm (Häggloader) og komplette ventilasjonssystemer. GIA er hovedsakelig representert gjennom distributører.