God jul til alle

På vegne av alle i Byggeindustrien og Bygg og Anlegg Media AS ønsker jeg våre mange lesere og annonsører en riktig god jul. For oss har 2011 vært et historisk godt år, og utsiktene foran 2012 er også gode. Det er det faktisk for mange virksomheter innen byggenæringen i Norge.

Hva 2012 vil bringe vet ingen. Men vi vet at det er en dyptgripende finanskrise i Europa. Daglig kommer det dommedagsmeldinger, og vi advares om at krisen også kan komme til Norge. Det at vi blir påvirket er helt klart, men vi har kanskje bedre forutsetninger enn noe annet land i verden til å komme oss gjennom vanskelighetene.

Det er imidlertid all grunn til å være på vakt, men man må ikke miste motet og optimismen til tross for alle negative oppslag i ulike medier.

Det er imidlertid viktig at alle virksomheter går gjennom sine rutiner. Det er ikke tvil om at de aller fleste bedrifter har et enormt forbedringspotensial. I en tid som dette er det viktig at man setter fokus på disse spørsmålene. Det er avgjørende at man får kostnadskontroll. Håpet må være at produktiviteten vil øke sterkt i 2012. Mange bedrifter har historisk høye ordrereserver ved inngangen til et nytt år. Men det er i slike tider at det er viktig å styre seg – det gjelder både arbeidsgivere og arbeidstakere. Alle må være innstilt på en moderat lønnsvekst i 2012. Det gjelder i høyeste grad også alle i offentlig sektor.

Det viktigste nå er at vi opprettholder sysselsetting og inntjening i Norge. Her spiller byggenæringen en sentral rolle. Vi mener at byggenæringen kanskje er Regjeringens viktigste verktøy for å holde en stabil sysselsetting. Det er nok av viktige oppgaver å ta fatt på.

Det er også viktig at politikerne har evnen til å ta beslutninger. De må ikke la seg påvirke av alt det ”uvesenet” vi ser rundt oss. Noen er mot alt som heter utbygging og utvikling. Mange elsker omkamper.

For vår del er vi særdeles glade for at det nå blir fart i både kraftutbygging og i utbygging av overføringsnett. Dette vil sikre energiforsyningen i hele landet – og dette åpner et stort marked også for byggenæringens mange bedrifter. Vi ser for oss en ny æra i kraftsektoren, ikke minst når det gjelder å videreutvikle fornybar energi. Vi vet at det ligger milliardinvesteringer på vent bl a i Midt-Norge i påvente av en sikker og rimelig kraftforsyning. De direkte investeringene i kraftsektoren kan fort bli på linje med investeringene i oljesektoren. Totalt i disse viktige sektorene snakker vi om at det skal brukes flere hundre milliarder kroner på investeringer de neste årene.

De direkte vekstimpulsene i olje- og gass-sektoren er det spesielt de mange kystsamfunnene som får glede av. Hadde det ikke vært for oljevirksomheten ville mange kystsamfunn for lengst vært døde og avfolket. Ellers ser vi at også de tradisjonelle næringene langs kysten har hatt en sterk vekst de siste årene. Totalt skapes det enorme eksportverdier fra kysten. Det er denne rikdommen som nå gjør at Norge nå lever på den grønneste grenen i hele verden.

Vi tror på oppgang i boligbyggingen, spesielt i og rundt de store byene. Vi tror at det også vil skje mye på næringsbyggsiden. Når det gjelder utbygging av infrastruktur, skjer det mye positivt. Men vi har et enormt etterslep.

I motsetning til de fleste andre land har vi økonomi til å løse oppgavene. Det må være den beste julegavene for alle i dette landet.

God JUL!