Samordning er det sentrale

”Det offentlige” blir ofte omtalt som en enhet. Det er langt unna sannheten. Vi har 20 statsråder som leder 18 departementer (om vi teller med statsministerens kontor), svært mange underliggende etater, direktorater og byggherrer, 19 fylkeskommuner og 430 kommuner.

Audun Lågøyr

Direktør næringspolitikk og kommunikasjon
Byggenæringens Landsforening (BNL)

I tillegg kommer ”gleden” for en bedrift som har virksomhet i flere ulike kommuner, av å kunne oppleve at mange kommuner eller etater praktiserer likt regelverk ulikt.

Alle deler av næringslivet opplever at offentlige instanser i større og mindre grad opptrer som dårlig koordinerte og innbyrdes uenige. Men mange ganger opplever vi at samordning mellom ulike departementer gir styrke og handlekraft.

Byggenæringen sikre verdiskaping og sysselsetting i alle landets kommuner og er landets viktigste distriktsnæring. For å løse de store utfordringene knyttet til befolkningsveksten og klimakrisen trenger Norge en livskraftig og kunnskapsdrevet byggenæring. Samtidig har politikere i Storting og Regjering er rekke ulike målsetninger på ulike politikkområder, som har det til felles at det er byggenæringens bedrifter som må levere på bestillingen.

Politikerne har innsett at det viktigste tiltaket for å dempe veksten i boligprisene er å bygge flere boliger. Det har vært en jobb i seg selv å få politikerne til å innse dette.

Sammen med ti andre aktører i byggenæringen har BNL overlevert et innspill til grep for å løse utfordringen. Felles for oss alle er et sterkt og tydelig budskap om at det offentlige må samordne seg.

I denne sammenhengen har vi påpekt behovet for å samle forvaltningen av viktig lovverk for bolig og bygningspolitikken i et eget departement. Det sentrale er samordningen internt i regjeringen.

Det bør være en overkommelig sak for Regjeringen å samle forvaltningen av plan- og bygningsloven og annet sentralt regelverk i et departement, fortrinnsvis Kommunal- og regionaldepartementet. Det gjør at Navarsete som ønsker å være også boligminister, får ei mer fullverdig verktøykasse. Vi vet at Senterpartiet er enige med BNL i denne saken. La oss håpe at Navarsete får det slik hun vil i møte med Statsministeren.