Surf deg gjennom Romeriksporten

Jernbaneverket har nå installert og satt i drift anlegg for trådløst internett i Romeriksporten mellom Oslo S og Lillestrøm.

Det betyr at passasjerer foruten å ringe, nå kan lese nyheter, sjekke mail eller høre på nettradio med sine mobiler og lesebrett inne i tunellen.

Romeriksporten ble bygget for at reisetiden mellom Gardermoen og Oslo skulle være under 20 minutter. Den ble offisielt åpnet i 1999. For passasjerer uten lesestoff kan nok den 14, 6 kilometer lange tunellen i stummende mørke synes lang. Mobildekningen har vært ustabil og GSM-nettet har gitt lav hastighet. Men i år kom julaften tidlig for togpendlerne.

Det nye anlegget fungerer på den måten at signalene fra operatørenes nett plukkes ned utenfor tunellen og føres inn med fiber til aktive forsterkere på 22 steder i tunellen. Forsterkerne er alle koblet til en antennekabel som henger i taket og som fungerer som en sender. Dette systemet kommuniserer med forsterkeranlegg i togene, eller til en viss grad med telefonene direkte. Bruken av nettet er gratis så lenge man går via togets anlegg.