Riv Høyblokken?

Debatten raser om hva som skal skje i Regjeringskvartalet. Det kommer ikke som noen sensasjon at riksantikvar Jørn Holme vil bevare Høyblokken som han mener et av de viktigste byggene i norsk etterkrigshistorie. Mange er enig med han i det, men ikke alle. Vi mener at alle muligheter må vurderes nøye.

Ut fra opplysningene Riksantikvaren har fått fra Statsbygg, er Høyblokken i en slik stand at den kan gjenoppbygges.

– Bygningskonstruksjonen er ikke avgjørende skadet, og den integrerte kunsten er fortsatt intakt. Da skal Høyblokken etter min mening blir stående. Vi kan ikke kaste vrak på det fremste vårt land klarte å reise i 50-årene, sier Holme.

For vår del mener vi at det er mange hensyn som må tas. Det viktigste er kanskje sikkerheten. Vi er overbevist om at Høyblokken kan gjenoppbygges slik den var, men spørsmålet er om det ivaretar sikkerheten og de behov man i dag har.

Nå er det ikke bare snakk om Høyblokken, men om flere bygg i Regjeringskvartalet. Noen har hevdet at det beste er å rive alt for å bygge opp noe nytt helt fra grunnen. Hele dette kvartalet er et kaos av bygg med ulike stilarter. Det er ikke alt som kan karakteriseres som fremragende arkitektur. Mange hevder at hele kvartalet er et eneste lappverk.

Nå har man en historisk sjanse til å skape et fremtidsrettet ”maktsentrum” hvor man får en bygningsmasse som er tilpasset dagens krav til inneklima, energi, funksjonalitet, effektivitet for å nevne noe.

Vi ser det da som selvsagt at man bygger dette i en enhetlig spennende arkitektur som det moderne Norge kan være stolt av.

Men meningene er mange – og det blir spennende å se hva Regjeringen selv vil foreslå.

Uansett er byggenæringen klar til å ta de utfordringer som kommer. Bare det å rydde opp etter ødeleggelsene er en enorm jobb i seg selv.