Manglende energieffektivisering i kommunene

Norske kommuner har for få ressurser til eller for liten kunnskap om energieffektivisering, viser en ny undersøkelse Byggmakker har gjort blant ordførere og rådmenn i Norge.

Undersøkelsen viser også at få kommuner har energimerket egen bygningsmasse.

Undersøkelsen viser også at over 2/3 av kommunene mener det er en prioritert oppgave å bidra til å energieffektivisere bygg og boliger.

Må få hjelp
– Nå må kommunene få hjelp til å prioritere energieffektivisering av bygg og boliger. Det er her potensialet for effektivisering er størst, sier prosjektleder Per Anders Ruud i Byggmakker Norge og legger til at offentlige utredninger viser at det er mulig å spare hele 10 TWh i bygg i løpet av en 10-årsperiode og at minst åtte av de 10 TWh kan hentes i eksisterende bygg og boliger.

– Norske kommuner kan spille en helt sentral rolle i å hente ut denne gevinsten, men kommunene må ha hjelp til å gå fra prat til praksis, mener Ruud

Mangler økonomiske ressurser
Hovedutfordringen til kommunene er økonomiske ressurser. Hele 68 prosent av norske kommuner mener at det største hinderet for mer energieffektivisering er at staten ikke bevilger nok penger. I tillegg mener ni av ti kommuner at de har behov for å øke ansattes kunnskap om klima- og energispørsmål. Over halvparten av kommunene mener dessuten at det er et hinder at de ikke har satt av egne ressurser.

Kommunene vil bidra
– Undersøkelsen bekrefter vårt inntrykk av kommuner som gjerne vil bidra til mer energieffektive bygg og boliger. For å få det til må de likevel intensivere arbeidet med å øke kunnskapen og kompetansen blant egne medarbeidere. I tillegg er det helt nødvendig at kommunene setter av nok økonomiske ressurser for å få dette til, sier Ruud.

Hele ni av ti kommuner mener også at statlige myndigheter bør innføre en finansieringsordning for norske husholdninger som vil energieffektivisere boligen sin.

- Disse tiltakene vil samlet sett bidra betydelig til å få ned energibruken i Norge, sier Per Anders Ruud i Byggmakker Norge.

Undersøkelsen er gjennomført av Norgesbarometeret blant 854 ordførere og rådmenn i til sammen 216 kommuner.