Høyblokka ikke avgjort

På pressekonferansen i dag 20. desember kunne statsråd Rigmor Aasrud ikke avsløre hva som endelig skjer med bygningene i Regjeringskvartalet. (Bildekarusell)

Pressen ble vist rundt i deler av Y-blokka, R4 og i S-blokka. De kontorene som lå mot detonasjonssenteret hadde svært store skader. En krevende sanering og opprydding pågår for fullt, uavhengig om noen av bygningene skal rives eller om det besluttes å spre departementene flere steder i byen.

– Vi har ikke fått de nødvendige rapportene på plass for å kunne ta beslutningene om hva som skal skje, verken med h-blokka eller de andre bygningene. En departementsrådgruppe jobber med dette, og det er fremdeles dokumenter som må på plass, påpekte Aasrud.

– Det mangler fremdeles noen svar fra Statsbygg. Det er mange avveininger som må foretas. Ikke bare de bygningsmessige skadene som spiller inn, de antikvariske vurderingene er heller ikke avklart. Regjeringskvartalet har for mange stor symbolverdi. I vår innstilling, som vi skal levere rett over nyttår, vil vi ta hensyn til alle disse punktene. Og naturlig nok er sikkerhetsaspektet svært viktig. De ansattes følelser skal vi også ta hensyn til, sa Aasrud.

Hun var klar over at avgjørelsen uansett ville bli kontroversiell. – Halvparten ønsker at Høyblokka skal rives, den andre halvparten ønsker å la den stå. Så uansett kommer halvparten til å bli skuffet over den avgjørelsen som en gang foreligger.