Slå av julelysene om natta

Jula kan fort ende i katastrofe hvis ikke folk er forsiktige med julebelysningen,  både ute og inne. Erik Reisersen fra Elsikkerhet Norge råder folk til å passe på både levende og elektriske lys.

Generelt er feil ved elektrisk utstyr og installasjoner samt uforsvarlig bruk av elektrisk utstyr årsaken til nesten halvparten av alle branner i Norge.

I romjula topper det seg, og tre ganger så mange boligbranner skjer da i forhold til andre uker i året.

– Dette henger klart sammen med at nordmenn er storforbrukere av elektrisitet i julemåneden, blant annet til elektrisk belysning innendørs og utendørs. Hvis folk ikke er forsiktige, kan jula fort ende med en katastrofe, sier avdelingsleder Erik Reiersen hos Elsikkerhet Norge.

Han opplyser at julen ikke bare er høysesong for levende lys.

– Millioner av elektriske smålys i juletrær, adventsstaker og juledekorasjoner tennes også. Dermed øker brannfaren.

Hovedregelen er å alltid slå alltid av julebelysningen om natta og når du ikke er hjemme.

For mye spenning
I både tradisjonell juletrebelysning og moderne minibelysning finner vi en mengde smålamper som er seriekoblet. I nyere julebelysning oppstår en forbikobling i pærens sokkel som gjør at resten av pærene fortsatt lyser når én av pærene går. De gjenværende pærene lyser da ofte med mer styrke.

– Dersom halvparten av lyspærene går i stykker, får de gjenværende pærene dobbel spenning, og dermed firedobbel effekt. En slik effektøkning fører til overoppheting som kan antenne et tørt juletre, julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten, sier Reiersen.

Ustabile lysestaker
Han legger til at i flerarmede lysestaker mangler ofte forbikoblingen i sokkelen, slik at alle pærene slokker hvis en pære ryker.

– Denne type pærer kan imidlertid være ustabile. Blir lysestaken utsatt for rystelse eller slag, kan lysstyrken i de forskjellige pærene bli ujevn. Noen av pærene kan bli overopphetet og medføre stor fare for at f.eks tekstiler i nærheten antennes, skriver Reiersen.

Han understreker at alle lyspærene derfor må skiftes ut hvis det er ujevn lysstyrke i pærene.

Riktige lyspærer
– Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det lampen er beregnet for. Lampen skal være merket med maksimal pærestyrke. Svimerker på eller rundt lampen er et alvorlig faresignal, advarer Reisersen.

Han fraråder også å plassere elektrisk belysning for nært eller i direkte kontakt med brennbart materiale, samt å pynte juletrær med "englehår" og lignende pynt.

– Adventsstjerner og flerarmede lysestaker som settes i vinduet, må plasseres i trygg avstand fra brennbare tekstiler som gardiner og lignende.

Alt til sitt bruk
Følg alltid bruksanvisningen for belysningen, og bruk den kun til det den er beregnet for.

– Belysning som skal brukes utendørs, må være spesielt egnet til dette formålet. Til utendørsbelysning skal det også brukes egen utendørs stikkontakt. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, slik at den kommer under press eller får bruddskader.

Reiersen understreker også viktigheten av å alltid levere ødelagt eller skadet elektrisk utstyr inn til kvalifisert elektroreparatør, og å aldri prøve å reparere dette selv.