Eget Boligdepartement?

Kommunal- og regionaldepartementet har mottatt en rapport om tiltak for økt boligbygging. Der foreslår 11 sentrale aktører i byggenæringen at det blir opprettet et eget Boligdepartement. For vår egen del hadde vi helst sett at det ble et eget departement for Bygg, Anlegg og Infrastruktur.

Skal man få kontroll over de mangehodede trollene som sitter spredt rundt om i en rekke departement og som i dag har ansvar for alle mulige lover og regler, må det settes inn dyptgripende reformer. I dag er det offentlige aktører som direkte motarbeider hverandre. Det er årsaken til at alle saker som gjelder utbygging av boliger, veier og annen infrastruktur tar så uendelig laaaang tid.

- For å møte behovet for økt boligbygging trengs det en sterkere samordning av politikken. Vi ønsker derfor å samle forvaltningen av lovverket for bolig og bygningspolitikken i et departement, sier direktør for Næringspolitikk og Kommunikasjon i BNL, Audun Lågøyr til Byggeindustrien. Ja, vi er enige, men man bør ikke begrense dette bare til et Boligdepartement.

Dagens system er utrolig tungvint – og det fører til at alt blir mye dyrere. Fokus er tatt vekk fra det som er selve behovet for nye, rimelige og flere boliger. I fremste rekke er det helt andre forhold som vektlegges. Vi sier ikke at det ikke er viktig at man skal ta hensyn til arkeologi, til Riksantikvar, til arkitektur, til universiell utforming – ja, denne listen kan bli lang. Problemet er at det i dag er som mye som fordyrer prosjektene. Det største problemet er at det tar år fra man starter på planleggingen av et prosjekt til at det kan stå ferdig. I tillegg til kostnadene til selve boligen veltes også en rekke andre kostnader over på den stakkars boligkjøperen.