Ønsker eget boligdepartement

Rapporten om tiltak for økt boligbygging ble overlevert regjeringen mandag. På toppen av byggenæringens ønskeliste: Et eget boligdepartement.

Statssekretær Dag Henrik Sandbakken i Kommunal- og regionaldepartementet mottok rapporten på vegne av regjeringen. Til sammen har 11 sentrale aktører i byggenæringen vært med på å utarbeide forslagene.

- For å møte behovet for økt boligbygging trengs det en sterkere samordning av politikken. Vi ønsker derfor å samle forvaltningen av lovverket for bolig og bygningspolitikken i et departement, sier direktør for Næringspolitikk og Kommunikasjon i BNL, Audun Lågøyr.

Tankene om et eget boligdepartement er ikke nye for statssekretæren.

- Med ulike politikkområder som går over i hverandre, så jeg kan jeg forstå synspunktene til næringen. Men vi har allerede en boligminister her i Norge, og det er Liv Signe Navarsete, sier Sandbakken.

Rapporten han fikk overlevert er utarbeidet av Boligprodusentenes Forening, Byggenæringens Landsforening, Oslo kommune, NCC Bolig, Norges Bygg- og Eiendomsforening, Norsk Industri, Norske Boligbyggelags Landsforbund, OBOS Selvaag Bolig, Infill/Aspelin Ramm Eiendom og JM Norge.

- Det er interessant at så mange aktører har samlet seg rundt det næringen ser på som utfordringer og muligheter, sier Sandbakken.

Audun Lågøyr fra BNL tror det vil gi ekstra tyngde til rapporten at så mange som 11 parter har vært med på å utforme forslagene.

- Jeg tror statssekretæren biter seg merke i det, og ikke minst at vi kommer med konkrete forslag. Jeg har forhåpninger til at vi får gjennomslag for punktene vi har kommet frem til, sier Audun Lågøyr.

Statssekretæren sier innspillene vil bli tatt på alvor i arbeidet med de to stortingsmeldingene om bygningspolitikk og boligpolitikk som skal være klare i løpet av 2012.

- Vi er veldig opptatt av å ivareta kvaliteten i boligmassen i pressområder, men naturligvis er det også en utfordring å skaffe nok boliger. Men det tror jeg vi skal klare i samspill med næringen og de ulike offentlige aktørene som kommune og stat, sier Sandbakken.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at befolkningen i Norge vil stige kraftig i årene som kommer. Prognosesenteret har beregnet boligbehovet i alle landets kommuner fram mot 2020. Med middels befolkningsvekst, må det bygges 38 000 nye boliger hvert år for å dekke etterspørselen. I 2011 bygges det rundt 30 000 boliger.

- Det trengs en tydeligere stat for å sikre boligforsyningen i områder med vekstpress. Samtidig er det viktig at vi får et smidigere og mer differensiert regelverk som fremmer økt og stabil boligbygging, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene.

Utvalgets felles prioriterte tiltak for økt boligbygging:

Kortsiktig perspektiv

- For å styrke samordning og fokus på boligpolitikken foreslås det å samle forvaltningen av viktig lovverk for bolig og bygningspolitikken i et eget departement.

- Differensiering av krav til tilgjengelighet i boliger

- Differensiering av krav til universell utforming av uteareal

- Utvidelse av virkeområder for "små planendringer"

Langsiktig perspektiv

- Sammenhengende utvikling av infrastruktur og boligbygging.

- Utvikle rikspolitiske retningslinjer for tilstrekkelig regional boligforsyning i områder med vekstpress.

- Etablere tydelige kriterier for hva som utgjør nasjonale interesser innen ulike sektorfagfelt slik at bruken av statlige innsigelser kan begrense.

- Fritak fra tilknytningsplikt til fjernvarme og økt teknologinøytralitet

- Statlig stimuleringstilskudd til kommunene for å legge til rette for økt boligbygging

Her kan du lese rapporten