De ansatte går mot salg av Kverneland

Fredag ble det kjent at japanske Kubota blar opp 1,3 milliarder kroner for å kjøpe landbruksmaskinprodusenten Kverneland. Styret anbefaler kjøp, men de ansatte går samlet imot.

– Kverneland står for norsk kvalitet, og vi ønsker fremdeles å ha norske eiere. Vi har ingenting imot Kubota, men vi vet for lite om hva de vil med Kverneland. Kubota er en stor aktør som holder til langt borte. Det er med på å gjøre oss usikre, og mange av våre kolleger er bekymret for framtiden, sier klubbleder Stein Mossige på Kverneland Klepp til Nationen.

Umoe, som sitter på nesten en tredel av aksjene i selskapet som blant annet eier verdens største plogfabrikk på Kverneland i Rogaland, har allerede akseptert budet på 8,50 kroner per aksje.

Jens Ulltveit-Moe, som står bak Umoe, er også styreleder i Kverneland. Han sier han er rimelig sikker på at Kubota vil flytte hovedkontoret ut av landet dersom kjøpet blir realisert, noe som kan få konsekvenser for 20-30 ansatte på Klepp.

– Jeg tviler derimot på at de vil flytte ut plogproduksjonen. Den er svært spesialisert, og bygningene kan ikke brukes til noe annet. Japanerne er derimot vant til å robotifisere produksjonen, så det tror jeg de vil gjøre, sier han.

Kverneland er en av verdens største produsenter av landbruksmaskiner og har rundt 2.100 ansatte i åtte land, 550 av dem ved plogfabrikken i Klepp kommune, ifølge Nationen. Selskapet har hatt en anstrengt økonomi de siste årene med underskudd på 53 og 241 millioner kroner i henholdsvis 2010 og 2009.