Analyse av virkemidler for å fremme energieffektivisering

Vista Analyse og Thema Consulting Group har gjort en samfunnsøkonomisk analyse av økonomiske virkemidler for energieffektivisering av eksisterende bygninger. Analysene baserer seg på en forutsetning om egne nasjonale mål for energieffektivisering.

Med dette som utgangspunkt, foreslår analyseselskapene at man videreutvikler Enovas virkemidler mot bygg og husholdninger. På lengre sikt anbefaler analyseselskapene at man utreder en ordning med hvite sertifikater (energisparebevis) som en langsiktig finansieringsordning.

Det er Byggenæringens Landsforening, Norsk Teknologi, Næringslivets Hovedorganisasjon, Energi Norge og Norsk Eiendom som har bestilt utredningen. Med bakgrunn i det store sparepotensialet i eksisterende bygninger som er synliggjort av Arnstadutvalget, ønsket organisasjonene en samfunnsøkonomisk analyse av fire ulike finansieringsordninger, og i hvilken grad de er egnet til å utløse tiltak. De ønsket også å få belyst hvordan energieffektivisering av bygg kan bidra til oppfylling av EUs Fornybardirektiv.

Rapporten bekrefter at det er store sparepotensialer som kan hentes ut av bygningsmassen. Organisasjonene oppfatter anbefalingene fra analyseselskapene vedrørende endring av eksisterende finansieringsordninger og framtidig finansiering som nyttige innspill i sitt videre arbeid for å utløse energieffektiviseringspotensialet i bygninger. Arbeidet er forankret i Næringslivets klimahandlingsplan, hvor insentiver til energieffektivisering av bygg er et viktig punkt.

Les rapporten her