Asplan Viak mottar Renergi-midler

Asplan Viak har blitt tildelt forskningsmidler fra Renergi-programmet i Forskningsrådet.

- Vi er svært fornøyde med uttellingen vi har hatt på våre søknader i denne søknadsrunden. Prosjektene vil bidra til kompetanseheving på et av våre viktigste satsingsområder, nemlig energi og miljø, sier adm. dir. Øyvind Mork.

Asplan Viak får prosjektmidler for sitt ”UPGRADE Solutions” - løsninger for å oppgradere yrkesbygg mot passivhusnivå. Dette skal skje i samarbeid med en rekke andre aktører, blant andre SINTEF Byggforsk, Enova, Riksantikvaren og bortimot 20 andre bedrifter og organisasjoner. Prosjektet er en del av et internasjonalt samarbeid som også ledes av Asplan Viak v/Fritjof Salvesen; «Renovation of non-residential buildings towards sustainable standards» innenfor IEAs teknologinettverk. Asplan Viak har en stor prosjektportefølje innenfor byggfaglige prosjekter. Dette dekker mange fagområder, blant annet arkitektur, landskapsarkitektur, elektro, VVS, konstruksjon samt energi og miljø i bygg. Et eksempel er Powerhouse der 2 kontorblokker ved hovedkontoret i Sandvika skal oppgraderes til plussenergibygg.

Asplan Viak får også midler til å lage to synteserapporter innenfor fagområdet solenergi. Den ene skal omhandle silisiumbasert solcelleindustri i Norge, og skal gjøres i samarbeid med REC og Elkem Solar. Den andre rapporten skal omhandle utvikling av solfangere og systemer for vannbåren varme. Samarbeidspartner her er Aventa.

Synteserapportene skal være en del av Forskningsrådets arbeid for å dokumentere mange års satsning på forskning på fornybar energi. De viktige linjene ønskes skissert fra forskningsmiljøene, slik at informasjonen kan formidles til et bredere publikum i næringen, embetsverket og blant politikere. Gjennom rapportene skal forskningstemaene solceller og solvarme settes på dagsorden. Rapportene skal gi innsikt i kunnskapen og teknologiutviklingen innen fagfeltene. Rapportene skal også vise betydningen av gode og langsiktige samarbeidsrelasjoner mellom forskningsmiljøene i bedriftene og myndigheter, samt bidra til drivere for utvikling av FoU feltet.