Skanska vant mot staten

Skanska er tilkjent erstatning på 56 millioner kroner av staten etter at de urettmessig tapte en anbudskonkurranse på en stor veikontrakt.

Våren 2009 ble det lyst ut en stor anbudskonkurranse på en av parsellene på Ulven-Sinsen-prosjektet i Oslo. Anbudskonkurransen for E22 Økern-entreprisen var basert på et såkalt to-konvoluttsystem, altså at man konkurrerer både på kvalitet og pris. Statens vegvesen Region øst innstilte Skanska som sammenlagtvinner, og entreprenøren gikk i gang med forberedelser.

En stund etterpå kom Vegdirektoratet på banen og tildelte kontrakten til Veidekke, på tross av at prosjektavdelingen i Vegvesenet hadde innstilt en annen til jobben. Saken ble klaget inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), som ga Skanska medhold.

Denne uka avsa Oslo tingrett dom i saken. De var enig med avgjørelsen i Kofa, og tilkjente Skanska erstatning på 56 millioner kroner.

- Vi liker ikke å være i konflikt med en så stor oppdragsgiver som Statens vegvesen, men når vi først velger å gå til søksmål, er det godt å få bekreftet at vi hadde grunnlag for å gjøre det, sier kommunikasjonsdirektør Pål P. Syse i Skanska til Dagens Næringsliv.

Samme avis melder at regjeringsadvokaten ennå ikke har bestemt seg for om de vil anke eller ikke.