Nordea: Ikke sikkert rentekutt gir billigere boliglån

Norges Bank kuttet onsdag styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent, men det er ikke sikkert det betyr billigere lån for nordmenn flest.

– Forventningene om et kutt på 0,25 prosent var allerede innarbeidet i markedet før rentemøtet onsdag. Nå valgte Norges Bank å kutte med dobbelt så mye. Det er ikke sikkert det er nok heller, men vi burde i hvert fall unngå at lånerenten settes opp, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets kort tid etter at visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad kunngjorde onsdagens kutt.

Det var bred enighet i forkant av møtet om at det ville komme et kutt, men de fleste var noe mer forsiktige enn Bruce og Nordea.

Svakere vekst
– At det kom et kutt er helt i tråd med de signalene som kom fra Norges Bank da rentebanen ble lagt fram i oktober. Da presenterte sentralbanksjefen tre ulike scenarier, og forverringen i eurokrisen og høye kostnader i kapitalmarkedet tilsier at det er noe i nærheten av den laveste rentebanen som skulle følges, forklarer Bruce.

Han får langt på vei medhold av Qvigstad.

– Siden oktober er vekstutsikten ytterligere svekket ute, særlig i euroområdet. I tillegg er inflasjonen lav og utsiktene hjemme svekket, sa Qvigstad da han presenterte begrunnelsen for at hovedstyret har valgt å sette renten ned slik at den ligger i «den lavere delen av strategiintervallet». Intervallet han refererer til er hovedstyrets forventning om en rente på mellom 1,75 og 2,75 prosent til og med mars 2012.

– Neppe billigere lån
De høye kostnadene i kapitalmarkedet betyr at det koster banken mye å hente inn penger som de kan låne ut igjen. Det er hovedgrunnen til at han tviler på om bankene vil sette ned utlånsrenten, til tross for kuttet fra Norges Bank.

– Den siste tiden har bankene betalt mer for å låne penger i markedet enn de har tjent på å låne dem ut igjen, og det er en dårlig forretningsmodell i lengden, forklarte Bruce lakonisk om situasjonen i kapitalmarkedet nylig.

Han sier banken venter at Norges Bank vil komme med et nytt kutt på vårparten.

– Vår prognose om en nedgang på ytterlige 0,25 prosentpoeng i mars er uendret.

– Bankene bør strekke seg langt
Unio-leder Anders Folkestad håper likevel bankene kan følge Norges Bank, først og fremst av hensyn til næringslivet.

– Vi ser nå tydelig hvordan den økonomiske krisen også sprer seg til Norge. Derfor er det viktig for næringslivet at Norges Bank setter ned styringsrenten. Nå må bankene vurdere å sette renten ned, og i det minste holde renta stabil, sier Folkestad.

Han advarer bankene mot å benytte den lavere styringsrenten til å øke marginene på utlån.

– Av hensyn til norsk økonomi må bankene strekke seg langt for at renten blir lav i tiden fremover.

Lindring, ikke kur
Selv om han ikke venter billigere bolig- og forretningslån, tror Bruce at rentekuttet raskt vil gi utslag på kroneverdien.

– Valutamarkedet har nok i enda støre grad ventet at kuttet skulle bli på 0,25 prosentpoeng, så onsdagens avgjørelse vil nok føre til en svekkelse av kronen, forklarer sjefanalytikeren.

Det er gode nyheter for eksportindustrien, selv om en svakere krone bare vil være en lindring og ikke en kur for de utfordringene industrien står foran.

– Her er nok svekket etterspørsel ute en langt større faktor, og der er det lite Norges Bank kan gjøre, sier Bruce.

– Veksten kan bli lavere
I regjeringen følger de nøye med på økonomien både ut og hjemme, og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier han tar onsdagens kutt «til etterretning». Han minner om at Norge så langt har klart seg bra, til tross for store problemer og fortsatt stor usikkerhet, særlig i europeisk økonomi.

– Tross flere tiltak, er situasjonen i Europa svært krevende. Norge har så langt klart seg bra, med høy aktivitet og lav ledighet. Problemer i våre naboland påvirker likevel også oss, og særlig våre eksportrettede næringer, understreker Johnsen.

Han varsler at veksten her hjemme kan bli lavere enn det statsbudsjettet legger opp til.

– Vårt beste forsvarsverk er fortsatt å holde orden i eget hus, og pengepolitikken er førstelinjeforsvaret. Regjeringen følger situasjonen nøye og har den nødvendige beredskap, beroliger Johnsen.