Vann og avløp må prioriteres

Vi er enig med Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) om at det må bli mer politisk styring over vann- og avløpsnettet i kommunene. Dette må prioriteres høyt. De store nedbørsmengdene vi har hatt dette året viser til fulle hvor store problemer man har rundt om.

Kommunale avløpssystemer klarer ikke å ta unna vannmengdene når flommen kommer.

Som på mange andre offentlige områder er det et enormt vedlikeholdsetterslep.

- I gjennomsnitt lekker 40 prosent av drikkevannet i Norge ut på veien til forbrukeren. Siden vann- og avløpsledninger ligger i samme grøft og er fulle av sprekker og hull, lekker mye av drikkevannet rett inn i avløpet. Avløpsnettet er ikke dimensjonert for så store belastninger som det nå får. Det fører til at nettet svikter sin funksjon oftere enn før, og konsekvensene oppleves av abonnenter som får kjellerne sine fulle av overvann eller avløpsvann som slår tilbake når nettet blir fullt. Avløpsnettet i Norge må derfor både repareres og oppdimensjoneres, skriver MEF. Vi er enig.

Ansvaret for vann- og avløpsnettet ligger på kommunene som eier det meste av nettet.

Vi har gang på gang tatt opp dette problemet. Dette har også vært tema på Byggedagene. Alle – også politikerne – synes å være sørgelig klar over tingenes tilstand, men likevel er det liten evne og vilje til å løse problemene.

Det er enorm sprik i avgiftsnivå på vann og avløp fra kommune til kommune. Noen kommuner har sørget for å ha så høye avgifter at man har hatt økonomi til å utbedre og utvikle et velfungerende og sikkert vann- og avløpsnett.

Dessverre har vi hatt en del meget alvorlige hendelser – blant annet i Bergen – hvor mange tusen mennesker ble syke etter at de fikk i seg smitte på grunn av at drikkevannet var forurenset av kloakk.

En del kommuner har gjemt seg bak Stavanger-dommen som frifant kommunen etter at et forsikringsselskap gikk til sak etter en større overforsvømmelse i hus. Årsaken var et alt for dårlig dimensjonert kloakknett. Nå er det kommet nye lover og bestemmelser som gjør at kommunene ikke kan gjemme seg bak denne loven lenger. Men vann og avløp er noe som få interesserer seg for, men som alle er avhengig av.