Sandnes politistasjon

Sandnes politistasjon

Sted: Sandnes

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
75 millioner kroner

Bruttoareal: 5.178 kvm

Byggherre: West Coast Invest

Prosjektledelse: ProsjektCompaniet

Leietaker: Rogaland Politidistrikt

Totalentreprenør:
Block Berge Bygg

Arkitekt: Plank Arkitekter

Rådgivere: RIB: Multiconsult - RIV: DNF - RIE: HS Vagle Elektro

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: T. Stangeland Maskin - Ferdigbetong: Sola Betong - Betongelementer: Block Berge Bygg - Elementmontasje: Nordic Crane Stangeland - Betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stålarbeider: Varhaug Bygg & Montasje - Taktekking: Icopal Tak - Glass- og alu.arbeider, vinduer, ytterdører og solavskjerming: Hubro - Beslagsarbeider: Lie Blikk - Trapper og rekkverk: Trappeteknikk - Tømmerarbeider og innerdører: Moelven Nordia - Innredning: Time Interiør - Maler/gulv: Jæren Gulv - Flisleveranse: Norfloor - Flislegger: BBB og Roger Munoz - Rørlegger og ventilasjon: DNF - Elektro: HS Vagle Elektro - Branntetting: Thermax - Låser: Sikring & Låseservice - Porter og gjerder: Port-Teknikk - Transport: Ørland Transport - Byggevarer: Optimera - Maskinutleie: Ramirent - Mottak byggavfall: Westco

Block Berge Bygg AS har ført opp en ny politistasjon i Sandnes sentrum i totalentreprise.

Bygget er på 5.178 kvadratmeter brutto og har tre etasjer over bakkeen og en under. Tiltakshaver er West Coast Invest AS. Bygget er tegnet av Plank Arkitekter AS.

ProsjektCompaniet AS har hatt prosjektledelsen. Block Berge Byggs kontraktssum er 75 millioner kroner eks mva. Byggestart var 10.10.10. Bygget stod ferdig i midten av november i år. Det inneholder kontorer for politiet og for namsmannen.

Elvesand
Prosjektleder Per Pallesen i Block Berge Bygg forteller at tomten er på cirka to mål og tilnærmet flat.

– Grunnen består av elvesand og kjelleren er støpt vanntett. Bunnplaten er 60 cm tykk. Byggegropen ble spuntet.

Bygget har to rette og en buet side. Den buete siden vender mot Austråttbakken. Bærende konstruksjon består av betongelementer med hulldekker som etasjeskillere. Kjelleren er plasstøpt. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Midt i bygget ligger det et atrium som går høyere enn taket i tredje etasje. Fasadene på de rette sidene har hvite betongelementer. Utenfor trappehusene er det signalgule solavskjermingslameller som skaper liv i fasaden. I buen er det slipte mørkegrå betongelement og aluminium, samt et karnapp i prepatinert kobber.

Det er fliser med ledelinjer på gulv i fellesareal, belegg i kontorer og teppeflis på møterom. Toaletter og garderober er flislagt. Kontorene har systemvegger og systemhimlinger. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Betongelementer og aluminiumsvindu gir en tilnærmet vedlikeholdsfri fasade. Bygget har universell utforming. Det er mulig å føre opp en inntrukket fjerde etasje senere.

Energiklasse B
Sandnes Politistasjon har vannbåren oppvarming. Det er gulvvarme i inngangspartiet i første etasje og i garderober i kjelleren og radiatorer i kontorene i første etasje og videre opp.

Prosjektleder Ann Elin Thunhaug i ProsjektCompaniet forteller at beregnet energiforbruk per kvadratmeter per år er 119 kWh.

– Bygget er i energiklasse B. Ytterveggene har U-verdi på 0,18 og taket på 0,13.

Bygget har sentral driftskontroll og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Solavskjerming skjer med utvendige persienner som er skjult i kassetter over vinduene når de ikke er i bruk. På kontorene er det innvendige lameller for å hindre innsyn. Det er to parkeringsplasser for bevegelseshemmede og tre ordinære parkeringsplasser utenfor bygget. I kjelleren er det plass til 23 biler.

Thunhaug sier at det har vært et meget godt samarbeid mellom byggherre, leietaker Rogaland Politidistrikt (RPD) og totalentreprenøren Block Berge Bygg i prosjektet.

Godt samarbeid viktig
Per Pallesen sier at byggingen gikk greit.

– De to største utfordringene var liten riggplass og at kjelleren skulle støpes vanntett. 60 bygningsarbeidere var med da aktiviteten var på topp. Sorteringsgrad for byggavfall er 62 prosent. Vi har fått bekreftet at godt samarbeid med leietaker og byggherre gjør det lettere å takle utfordringer som dukker opp under byggingen.

Gabriel Schanche Gilje i Plank Arkitekter forteller at bygget består av en kompakt hovedform, hvor fasaden mot vest følger veitraséen og får en buet veggflate i kontrast til byggets rette vegger.

– Den buede fasaden gir en naturlig og god overgang mellom Austråttbakken og Gravarsveien. Arkitektonisk skiller bygget seg fra omkringliggende bygninger og får dermed en sterk egenkarakter og signaleffekt. Det kompakte bygningsvolumet muliggjør en svært effektiv planløsning med korte kommunikasjonslinjer. Et sentralt atrium gir dagslys til byggets kjerne og gangbroer på tvers av dette gir god internkontakt mellom de ulike avdelingene.

Hovedinngang er lagt til byggets nordfasade. Denne er hevet over gatenivå og er på den måte godt synlig og tydelig markert i byggets fasade. Byggets utvendige materialer er holdt i sort/hvitt/gråtoner, med innslag av en signalgul farge ved trapperom og patinert kobber ved utstikk i andre etasje. Det er valgt bestandige materialer som eldes fint og som krever lite vedlikehold og på den måten er byggets uttrykk klassisk og tidløst.

– Hovedutfordringen i prosessen har vært å imøtekomme politiet sine krav i henhold til romprogram og plassering av de ulike funksjonene som bygget skulle inneholde. Et ordinært kontorbygg har større fleksibilitet, mens et politistasjon ofte har tydeligere og strengere krav til internlogistikk. På tross av det så har prosessen gått på skinner, mye takket være en god prosjektorganisasjon.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter