Sørestranda skole

Sørestranda skole

Sted: Ikornes i Sykkylven på Sunnmøre

Byggherre: Sykkylven kommune

Hovedentreprenør: Peab K. Nordang

Kontraktsum Nordang:
35 millioner kroner

Kostnadsramme prosjektet:
92,6 millioner kroner

Bruksareal: 3.430 kvm

Byggeledelse: Byggeledelse Norge

Arkitekt: Årstiderne Arkitekter

Landskapsarkitekt: In’By

Rådgivere:
RIB, RIV, RIE og RIBR: Cowi

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Dags Maskin - Snekker- og tømrerarbeider: Hellesylt Trevare - Taktekker: Vestlandstak - Sanitær-, varme, og sprinklerarbeid: Ø. Uri & Sønn - Elektriker: Bjarne Brekke - Ventilasjon: Energima Ålesund - Systeminnredning: Moelven Nordia - Maler/gulv: Lars Lindvik - Lås og beslag: Låsservice - Brannisolatør/ tetter: RH Prosjekt - Betong: Ophaug Sandtak - Kjøkken: rande Trevare - Vinduer og innerdører: Nordvest Vinduet - Ytterdører: H-Produkter - Blikk: Langvas Blikkenslagerorretning

Lett og lekent med Sunnmørsalpene som bakteppe ligger nye Søre-
stranda barneskole på Ikornes i Sykkylven.

Skolen er bygd bare et steinkast fra Norges største møbelfabrikk, Ekornes. På andre siden av fjorden ligger det flere møbelfabrikker på rekke og rad. Designkreativiteten i møbelbransjen har nok smittet over på utformingen av nyskolen, som blir tatt i bruk for fullt når juleferien er slutt.

Vinkler og vær
K. Nordang i Stranda/Ålesund har vært hovedentreprenør. Prosjektleder Martin Berge sier til Byggeindustrien at en arkitektonisk utforming med varierende takvinkler i alle retninger har vært både utfordrende og tidkrevende. I tillegg har bruken av synlig betong innendørs vært en utfordring. Det som likevel har vært den aller største utfordringen for både hovedentreprenøren og flere andre aktører i dette byggeprosjektet var vinteren på Nordvestlandet i fjor som startet i oktober med sprengkulde og varte til langt utpå våren i år.

– Noen forsinkelser har det blitt, men det er først og fremst som følge av tilleggsarbeider, sier Sykkylven kommunes byggeleder, Walter Howden i Byggeledelse Norge AS.

Han er tilfreds med fremdriften og resultatet.

– Vi har ingenting å sette fingeren på. Skjærene i sjøen som har dukket opp har vi løst etter hvert, sier Howden.

Over nyttår
18. november ble skolen overlevert til Sykkylven kommune. 16. desember er det offisiell åpning av skolen. Over nyttår kan elevene fra to gamle barneskoler, Jarnes og Hundeidvik, flytte inn. Da skal også nye møbler være på plass. I likhet med utformingen av selve skolebygget, er det også lagt stor vekt på utformingen av møblene.

Sykkylven kommunes prosjektleder, Oddmund Grebstad, sier til Byggeindustrien at helt ny skole på ny tomt ble løsningen fordi de to tidligere barneskolene bygnigsmessig var utgått på dato.

Nye Sørestranda skole får om lag 120 elever, men er dimensjonert for 200. Meningen var at elevene fra nedlagte Hundeidvik skole også skulle gå på den nye skolen, men i Hundeidvik har foreldrene tatt initiativ til en privat skole. Noen elever vil gå der. Dermed blir nyskolen nokså overdimensjonert.

Grebstad opplyser at kostnadsrammen på 92,6 millioner kroner ser ut til å holde.

Åpner opp
Det er tre arkitekter ved Årstiderne Arkitekter i Oslo som har samarbeidet om dette byggeprosjektet: Kristian Haraldset, Jonny Klokk og Thomas Aakerøy.

Klokk kommer selv fra Sykkylven, men er klar på at det ikke var hans tilhørighet til bygda som var avgjørende for at Årstiderne ble valgt som arkitekter.

– Nei, det var en offentlig anbudskonkurranse som vi vant, sier Jonny Klokk til Byggeindustrien.

Arkitektene har vært opptatt av å integrere bygget i terrenget, som har store høydeforskjeller. Samtidig har de vært opptatt av å åpne opp mot fjorden og utsikten. Målet har vært et lekent og humoristisk uttrykk.

– Takvinklene spiller opp mot Straumshornet og de øvrige Sunnmørsalpene. I tillegg er det tatt hensyn til en nærliggende kirke med ,karakteristisk utforming, sier Klokk.

Utvendig er bygget kledd med malmfuru. Innvendig er det synlig betong på veggene.

– Selv om det er en barneskole, trenger ikke den innvendige kledningen være så søt og forsiktig, sier Klokk.

Han er fornøyd med at kommunen har vært åpen for nye tanker og idéer, både for utformingen av skolen og for interiøret.

Tekst og foto: Kjell Herskedal

 


Flere prosjekter