Baner vei for nye boligtjenester

Nye tjenester kan gjøre det enklere å selge bolig uten å bruke megler. Nå får leverandører av slike tjenester bedre tilgang til boligannonseportalen Finn Eiendom.

I snart to år har nettportaler som selger boligannonser vært pålagt å selge slike annonser til alle som ønsker det, både til privatpersoner og næringsdrivende. Dette har åpnet for en ny type profesjonelle aktører som ikke er meglere, men som kan tilby ulike tjenester til boligselgere.

– Slike aktører kan gjøre det enklere for de som ønsker å selge uten å bruke megler. Større valgfrihet for boligselgere bidrar også til økt konkurranse for eiendomsmeglerne, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Dialog ga løsning
Det har vært et åpent spørsmål hvilke tilgangsvilkår nettportalene må gi de nye aktørene, og Konkurransetilsynet har på bakgrunn av klager fra ulike aktører hatt dialog med Finn Eiendom om saken. Nå har nettportalen kommet opp med en helhetlig løsning som skal gi de nye aktørene reell tilgang til annonseportalen og adgang til å pakke annonser sammen med andre tjenester til boligselgere.

– De nye aktørene utgjør en ny mellomkategori som er forskjellig både fra meglere og privatpersoner. Løsningen innebærer ulike vilkår alt etter hvilken kategori en tilhører, forklarer seksjonsleder Eivind Stage i Konkurransetilsynet.

– De nye aktørene gis nå mulighet til å ta opp konkurransen med meglerne. Så vil det bli opp til markedet å avgjøre hvilke tjenester som vokser frem.

Eget sett med vilkår
De nye aktørene får bedre vilkår enn privatpersoner, men noe dårligere enn meglerne. Vilkårene er knyttet til objektive forskjeller mellom de tre kategoriene, og alle profesjonelle aktører som ikke er meglere, får tilgang på samme vilkår.

Konkurransetilsynet har lenge arbeidet for å gi forbrukerne en mulighet til å velge bort de meglertjenestene de ikke trenger eller ønsker å kjøpe. Etter forslag fra Konkurransetilsynet ble nettportalene fra 1. januar 2010 pålagt å gi alle tilgang til annonsering på ikke-diskriminerende vilkår.

Bedre meglerkonkurranse
Selv om de fleste boligselgere helst bruker tradisjonelle meglertjenester, mener Konkurransetilsynet at større valgfrihet for boligselgere bidrar til innovasjon og økt konkurranse i eiendomsmeglermarkedet. Boligselgere som velger å selge boligen gjennom megler, vil dermed også kunne få lavere priser og bedre kvalitet på meglertjenestene.