Olrud Handelspark

Olrud Handelspark

Sted: Hamar

Prosjekttype: Nybygd og
renovert handlesenter

Areal: 15.000 kvm

Kontraktssum:
Ca 100 millioner kroner

Totalentreprenør: Martin M. Bakken

Arkitekt: ASH arkitekter

Rådgivere: RIB: BraCon - RIV: Aalerud - RIE: IBR el-prosjekt - RIBr: Norsk brannvernforening

Underentreprenører/leverandører: Rørlegger: YC Rør - Elektriker: Elmontasje Hamar - Elektriker for Apotek1: Moelven Elektro - Ventilasjon: GK Norge - Grunn- og utomhusarbeider: Dobloug Entreprenør - Ferdigbetong: Betong Øst - Prefabrikkerte betong-
elementer: Spenncon - Stålarbeider: Armec - Leidere og rømningstrapper: Ivar Bråthen Mekaniske - Flisarbeider butikkarealer: Brødrene Olsen Mur & Bygg - Flisarbeider Apotek1 m.m: Mjøsen Murmesterforretning - Byggevarer: Byggmakker Skattum - Lås og beslag: b&t Låsservice - Vinduer: Lian Trevare - Innvendige laminatdører: Nyhuset Bruk - Porter: Port Innlandet - Rullegitter: Imex Vinatekco - Takelementer: Lett-Tak Systemer - Glass- og aluminiums-
fasader: Profilteam - Blikkenslager: Berglund Stål og Blikk - Maler- og beleggsarbeider - Jac E. Jensen & Sønn - Skjermvegger: Eltete Norge - Innvendige systemvegger og himlinger: Moelven Nordia - Brannisolering, branntetting og ståldører: Firesafe - Rullebånd: ThyssenKrupp Rulletrapper - Sikkerhetsanlegg: Infratek Sikkerhet - Heis: Elevator

I løpet av en effektiv byggeperiode på ett år er Olrud Handelspark ved Hamar forvandlet til et topp moderne handlesenter med store og attraktive leietakere.

1. november i fjor startet AF Decom rivingen av 6.400 kvm eksisterende forretninger og kontorer. Cirka ett år senere overleverte totalentreprenør Martin M. Bakken AS 9.000 kvm nybygg og 6.000 kvm totalrenoverte arealer til byggherre AS Olrudgården.

Det er ASH arkitekter as som har tegnet det nye anlegget, som huser Coop OBS Hypermarked, Rema 1000, Bohus, Staples, TK Gulv & Interiør, Apotek1 og frisørsalong. Biltema, Byggmakker og Sport1 er også en del av handelsparken som nå har et samlet areal på 25.000 kvm.

To byggetrinn
Steinar Grinden, prosjektleder for Martin M. Bakken, forteller at prosjektet ble delt opp i to byggetrinn og at deler av bygningsmassen sto ferdig allerede 1. juni, det vil si kun sju måneder etter at rivearbeidene startet. Rema 1000, TK Gulv & Interiør og Bohus måtte flytte ut under byggearbeidene.

– Både Rema 1000 og Bohus permitterte folkene sine i de sju månedene vi fikk til å ferdigstille første etasje av handlesenteret. Vi fikk en iskald og beintøff vinter, men måtte bare kjøre på med de ulike aktivitetene så godt vi kunne. Det var ingen tid å miste og det var aldri ett spørsmål om å ikke levere til avtalt tid med de dagbøtene vi ville fått i dette prosjektet, sier Grinden og roser de involverte aktørene som han mener fikk til en meget effektiv drift.

- De rette aktørene var med
Etter overleveringen av første byggetrinn i sommer sto andre etasje for tur. Bærekonstruksjon, tak og det meste av fasader var på plass, men blant annet tekniske entreprenører, malerfirma og ikke minst flislegger hadde nok å sette fingrene i de siste månedene før overlevering.

Steinar Grinden forteller at han lot seg imponere av flisleggerfirmaet Brødrene Olsen Mur og Bygg. Både Rema 1000 og Coop OBS hadde et ønske om å bruke Skudeneshavn-firmaet til å legge fliser i butikkene, i tillegg kunne de levere flisarbeidene til en meget konkurransedyktig pris.

– Det ble lagt rundt 8.000 kvadratmeter fliser i løpet av fem uker. De var med andre ord utrolig effektive og resultatet er fantastisk bra, sier Grinden og legger til at det i hovedsak er lokalforankrede firmaer som har utført arbeidene.

– Vi har generelt hatt med oss de rette aktørene i dette prosjektet, sier prosjektlederen.

Martin M. Bakken overleverte siste del av prosjektet i slutten av oktober og 24. november kunne blant annet nyetablerte Coop OBS Hypermarked åpne dørene for tilbudskåte Hedmarkinger.

Fasader med lekter
Sivilarkitekt Tore Bergh hos ASH arkitekter sier at rammen for denne type bygg på mange måter er forutbestemt, men legger til at både de, byggherre og leietakere er fornøyde med hvordan bygningsmassen fremstår i dag. Fasadene er i stor grad bygd opp med Ruukki Sandwichelementer og partier med glassfasader. Det meste av stålfasadene er imidlertid kledd med lekter av royalimpregnert furu.

– Jeg må si det har vært vilje fra utbyggers side å få dette bygget i en estetisk ramme. Både ut- og innvendig er det gjort estetiske grep som gjør inntrykket av anlegget både jordnært og menneskelig. Vi har valgt å bruke lekter som en del av det generelle fasadeutrykket fordi det demper de dominerende stålfasadene og gir bygningsmassen et mer vennlig uttrykk, sier Bergh.

Kjærkomment prosjekt
Martin M. Bakkens totalentreprisekontrakt har en verdi på cirka 100 millioner kroner og prosjektet er utført etter åpen bok prinsippet. Byggherre var i forhandlinger med to entreprenører, men Martin M. Bakken trakk det lengste strået. Grinden legger ikke skjul på at prosjektet var kjærkomment i en tid da finanskrisen fortsatt gjorde seg gjeldende i Hedmark.

– Jobben har ikke vært veldig lukrativ økonomisk sett, men det var helt klart et viktig prosjekt med tanke på å opprettholde bemanningen i en litt utfordrende periode, sier Grinden.

Martin M. Bakken kom godt ut av finanskrisen og går nå inn i en periode med en meget oppløftende ordrereserve.

– Vi skal både renovere Ankerskogen svømmehall og bygge nytt kulturhus for Hamar kommune. Bare disse to prosjektene gir oss en ordrereserve på 450 millioner kroner. Per dags dato må vi fylle på med 80-90 millioner for å nå målet vårt neste år og kanskje har vi halvparten av dette allerede før jul. Både 2012 og 2013 ser veldig lyst ut for vår del, sier en fornøyd prosjektleder.

Tekst og foto: Ådne Homleid

 


Flere prosjekter