Sørlandssenteret

Sørlandssenteret

Sted: Sørlandsparken, Kristiansand

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
370 millioner kroner

Bruttoareal: 73.000 kvm

Byggherre: Thon Sørlandsparken

Byggherres prosjektleder:
Olav Thon Gruppen

Totalentreprenør:
Br. Reme og Block Berge Bygg

Teknisk totalentreprenør: YIT

Arkitekt: LPO Arkitekter

Landskapsarkitekt:
Lampe Landskap

Rådgivere: RIB: Sweco - RIV og RIE: Rambøll - RIBetongelem.: Multiconsult - RIGeo: Agder Bergkonsulent - RIBr: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Hoem & Aamodt - Riving: Rive og Knuseservice - Grunnarbeider: Skarpeid Anlegg - Fjellsikring: Gjerden Fjellsikring - Utomhusarbeid: Land-
skapsentreprenørene - Betong-
elementer: Block Berge Bygg - Betongsaging: Agder Betongsaging - Gulvstøp: Thunberg - Stålkon-
struksjoner/stålfasader: Sørmaskinering - Taktekking og membraner: Icopal Tak - Glass- og alu.sarbeider: Profilteam - Fasadekledning: J Johnsen & Sønner - Innv. glassfasader: Moelven Nordia - Blikkenslager: Børslid Montasje - Glassrekkverk fellesareal. Arc Sys - Trapper og rekkverk: Stokke Stål - Tømmerarbeider: Bico Bygg og Innredning - Maler og gulvlegger: Prosjektmal - Flislegger: Bardof Hansen & Sønn - Mur og puss: Murco - Geo-brønner: Båsum Brønnboring - Branntetting: Thermax - Lås og beslag: Norlock DB Montasje - Ferdigbetong: Ribe Betong

 

Byggetrinn 1 på det nye Sørlands-
senteret er på 73.000 kvm og dermed Sørlandets største kjøpesenter.

Byggetrinn 2 er påbegynt og når det står ferdig i 2013 blir Sørlandssenteret landets største kjøpsenter med et samlet nytt areal på 125.000 kvm. Da er de to nye byggetrinnene bygget sammen med det opprinnelige Sørlandssenteret som er på cirka 45.000 kvm. I 2013 vil dermed senterets totalareal være på 170.000 kvm.

Br Remes største prosjekt
Prosjektleder Atle Monan i Br Reme AS forteller at kjøpesenteret føres opp i totalentreprise av et arbeidsfellesskap mellom de to Veidekke-selskapene Br Reme (75 prosent) og Block Berge Bygg AS (25 prosent).

– Dette er det største enkeltprosjektet Br Reme har vært med på.

Kjøpesenteret rommer 21.000 kvm butikkflate, 12.000 kvm fellesareal og tekniske rom og 40.000 kvm parkering. Tiltakshaver er Thon Sørlandsparken AS. Senteret er tegnet av LPO Arkitekter og ført opp i totalentreprise. Br Reme og Block Berge Byggs kontraktssum er 370 mill kr eks mva. I tillegg kommer arbeider for leietakere på 70 mill kr eks mva. Byggearbeidene startet i oktober 2009. Byggetrinn 1 av det nye Sørlands-
senteret ble åpnet av Olav Thon 17. november i år. 15 butikker er åpnet. En ny skal åpnes på nyåret.

Hvitt takbelegg
Sørlandssenteret ligger i Sørlands-parken i Kristiansand kommune. Atle Monan sier at det meste av tomten har fjellgrunn.

– Vi har kjørt bort cirka 400.000 kubikkmeter utsprengte masser. I ytterkanten av bygget har vi satt ned 30 stålkjernepeler på inntil ti meter.

Bygget har L-form. Parkerings-kjeller, fundamenter, heissjakter og en 120x15 meter brannvegg mellom kjøpesenter og parkeringsanlegg er plasstøpt. Bærekonstruksjon over bakken består av prefabrikkerte søyler, dragere og hulldekker. Øverste etasje har tak som bæres av stål. Ca 12.000 kvm er lettak, mens 4.000 kvm er stålplatetak. Taket har hvitt takbelegg av noxite for å redusere kjølebehovet. Fasadene har Paroc-elementer som er forblendet med hvite komposittplater på 2x6 meter, samt langsgående glassfelt.

Det er flis på gulv i fellesareal. Veggene mellom butikkene er i stål og gips. Mellom butikkene og fellesarealene er det store glassfelt og store åpninger. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Glassfasadene er i aluminium. Kjøpesenteret har universell utforming. Byggetrinn 2 er påbegynt og omfatter cirka 40.000 kvm butikkareal og cirka 10.000 kvm parkering.

Jordvarme
Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på varmepumpe mot jordvarme. Prosjektleder Mikal Klungland i YIT forteller at det er boret 100 geobrønner under bygget.

– Brønnene kan også brukes til lagring av overskuddsvarme. De kan også brukes til å skaffe kjøling om sommeren.

Det er 20 cm isolasjon i veggene og ca 40 cm i taket. Vinduene har U-verdi på 1,1. Arne Gunnar Famnes i YIT forteller at byggetrinn1 omfatter sju balanserte ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning. – I parkeringsetasjene kommer tilluft inn via kjøreportene og suges ut mellom fjellet og parkeringsanlegget.

Kjøpesenteret har sentral driftskontroll og er fullsprinklet. Det er plass til 1.500 biler under tak og 200 utendørs.

To tøffe vintre
Atle Monan sier at to kalde og snørike vintre har vært utfordrende.

– Vi hadde en brann på taket i november i fjor som førte til at vi måtte skifte ut 3.000 kvm lettak. Det gikk greit og bygget ble tatt bare en uke etter opprinnelig tidsplan. Vi har registrert inn over 600 bygningsarbeidere i prosjektet. Det meste av tiden har det vært mellom 100 og 200 arbeidere på byggeplassen. Sorteringsgraden for byggavfall er 78 prosent. Sørlandssenteret har gitt Br Reme et kompetansemessig løft på alle felt, og spesielt på logistikk og fremdriftsplanlegging på grunn av dimensjonene på byggeplassen. Selv har jeg lært mye av å jobbe med en organisasjon på 10-12 funksjonærer. Det er et spennende og artig prosjekt å jobbe med, og vi ser frem til å jobbe videre med byggetrinn 2. Dette er det største prosjektet Br Reme har vært med på og det har vært viktig for sysselsettingen i selskapet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter