Slukkespray kan redde jula

Brannslukker på boks er nå tilgjengelig i mange butikker. Men sjekk merkingen, for ikke alle slukkesprayer slukker alle slags branner.

De små brannslukkerne har vært lovlige i salg siden juli i fjor. Men det er først i år at sprayboksene er blitt tilgjengelige for flere ved at store kjeder som Byggmakker, Expert og Clas Ohlson har tatt dem inn.

– Vi mener alle bør ha dette slukkemiddelet lett tilgjengelig i stue og kjøkken. Fordelen er at du kommer raskt i gang med å slukke, så kan andre løpe etter det store skum- eller pulverapparatet imens, sier informasjonssjef Jon Berge i If Skadeforsikring.

Han understreker at slukkespray ikke kan erstatte vanlige brannslukkingsapparater. Den er bare et supplement.

– I desember betyr matlaging og levende lys økt brannrisiko. Kort vei til slukkemiddelet vil derfor gjøre julen tryggere for mange, sier Berge.

F tar fettbrann
Komfyrbranner som følge av tørrkoking og fettgryter, er en av de største årsaker til boligbranner. Hver tiende boligbrann starter i eller på komfyren, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke alle slukkesprayer slukker fett.

– Boksene er merket med to eller flere bokstaver. På kjøkkenet må du ha en slukker som er merket med bokstaven F. Skaff deg en med både A, B og F, så slipper du å tenke mer på det, sier fagsjef Trond Willard ved If Sikkerhetssenter.

Brannen i en smultgryte kan bli mye større hvis du velger feil slukker.

– Selv om du skulle lykkes med å slukke, vil brannen blusse opp igjen i løpet av noen sekunder. Og en fettete ventilator kan føre brannen videre opp på loftet, sier Willard.

Frostsikker på hytta
Bokstaven A på de små brannslukkerne betyr at den er egnet for branner i faste organiske materialer, som treverk, papir og tekstiler. B indikerer egnethet for brann i væsker, for eksempel bensin og olje, eller faste materialer som ved oppvarming omdannes til væske, som stearin og plast.

Klasse F betyr egnethet mot brann i matoljer, for eksempel frityr.

Slukkesprayen kan brukes hjemme, på hytta, i bilen eller båten. Den er liten nok til også å få plass i sekken på tur i skog og mark.

– Noen holder også helt ned mot 30 minusgrader, som gjør dem godt egnet på hytta eller andre steder hvor det kan bli kaldt, sier Willard.