Hver femte låntaker tåler ikke rente over 5 prosent

En av fem låntakere klarer ikke å håndtere boliglånet sitt hvis renta stiger over 5 prosent, ifølge en ny undersøkelse.

I en undersøkelse Sparebank 1 har fått gjennomført svarer 20 prosent av deltakere at de ikke tåler en boliglånsrente på over 5 prosent. Andelen er størst i de yngste og eldste aldersgruppene, og kvinner (25 %) oppgir i større grad enn menn (13 %) at deres privatøkonomi ikke tåler høyere renter.

– Det er urovekkende når så mange oppgir at de ikke tåler en rente på over 5 prosent. Det betyr at de vil få økonomiske problemer selv før rentene når 5-6 prosent, som Norges Bank definerer som et normalt rentenivå, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Undersøkelsen viser dessuten at det er i særklasse flest unge under 25 år (49 %) med boliglån som ikke vet hvor høy rente de tåler. Kvinner (30 %) oppgir i større grad enn menn (11 %) at de ikke vet hvor høy rente de tåler i sin økonomi.

– Selv om Norges Bank holder styringsrenten uendret eller til og med setter den ned, er det en klar mulighet for at bankene vil øke boliglånsrenten. Jeg er overrasket over at så pass mange ikke har tatt høyde for renteøkninger i sin privatøkonomi.