Stor økning i avfallsforbrenning

Avfall til forbrenning med energiutnyttelse er fordoblet på ti år. Det ble forbrent om lag 1,28 millioner tonn avfall i Norge i 2010, en økning på 28 prosent fra året før.

Det eksporteres i tillegg avfall til forbrenning med energiutnyttelse til Sverige, melder SSB.

Mengden avfall som komposteres og brukes til biogassproduksjon, har endret seg lite, og ligger på rundt 0,4 millioner tonn.

Forurensede masser håndteres bedre
I 2010 ble om lag 1,8 millioner tonn avfall lagt på vanlige avfallsdeponier, mot 1,5 millioner tonn året før. Data for industrideponier er inkludert i statistikken fra og med 2010, og 0,4 millioner tonn avfall ble lagt på industrideponiene det året.

Store deler av avfallet som deponeres, består av lett forurensede masser. Dette utgjorde litt over en tredel i 2009, og om lag to tredeler av alt deponert avfall i 2010. Lett forurensede masser er jord, stein- og grusmasser fra bygge- og anleggsaktivitet. Massene krever særskilt behandling fordi de inneholder stoffer med forurensningspotensial, men de klassifiseres ikke som farlig avfall. Økningen har trolig sammenheng med myndighetenes sterkere fokus på forurensningspotensialet til slike masser, samt økt bevissthet knyttet til håndteringen av disse. Høyere bygge- og anleggsaktivitet har antakelig også bidratt til økningen. Les mer om forurensede masser på Miljøstatus og Klima- og forurensningsdirektoratet.

For vanlig avfall lagt på avfallsdeponier var det en nedgang fra nærmere 1 millioner tonn i 2009 til 0,7 i 2010.

Metan fra avfallsdeponi utgjør om lag 2 prosent av alle klimautslipp her i landet, eller om lag 1 million tonn CO2 -ekvivalenter. Det er en nedgang på 0,8 millioner tonn fra 1990.

Avfall brukt som dekkmasser kraftig ned
Mengdene avfall brukt til overdekking på deponiene var nesten halvert fra 2008 til 2010. Avfall til overdekking besto for det meste av lett forurensede masser og annet mineralsk avfall, pluss noe kompost og park- og hageavfall.

Innføringen av deponiforbudet i 2009 har ført til nedgang i deponering av avfall som er av en slik type at det må brukes store mengder til overdekking. Samtidig er det blitt en økning i lett forurensede masser av stein, grus og jord, som trenger mindre overdekking. I tillegg er det innført strengere krav til hva slags masser som godkjennes til slik bruk, noe som har ført til en overgang fra bruk av avfallsmasser til bruk av reine jord og grusmasser.