Nederlag for Konkurransetilsynet

Konkurrentene Grunnarbeid og Gran & Ekran brøt ikke loven med overlegg da de utvekslet priser har Frostating Lagmannsrett bestemt.

For Konkurransetilsynet er denne dommen knusende. Retten barberer Konkurrensetilsynets forelegg med 90 prosent. Tidligere har Borgarting Lagmannsrett nullet et gebyr på 45 millioner kroner som Tine fikk fra tilsynet, skriver Dagens Næringsliv.

Retten slår fast at entreprenørene ikke brøt konkurransebestemmelsene med overlegg i forbindelse med et anbud på å rehabilitere fem bruer i Steinkjer i 2007. Konkurransetilsynet mente at de utvekslet priser for å presse prisen i været. Grunnarbeid fikk et gebyr på fem millioner kroner, mens Gran & Ekran fikk to millioner kroner i gebyr. Dommen i Lagmannsretten sier at Grunnarbeid må ut med 500 000 kroner og Gran & Ekran må betale 200 000 kroner for å ha handlet uaktsomt.

I grunnarbeid er det i følge avisen stor lettelse. Sør-Trøndelag Tingrett opprettholdt Konkurransetilsynets vedtak, men det er nå satt til side av Lagmannsretten.

- Vi har aldri hatt til hensikt å forlede noen. Det har vært helt grufullt å se de karakteristikker Konkurransetilsynet har prøvd å sette på oss, sier daglig leder John Peter Alstad til DN. Han sier at man har prøvd å snakke med tilsynet, men det har vært som å snakke med et sort hull.

På Konkurransetilsynets sider står følgende om saken:

"Entreprenører dømt for ulovlig anbudssamarbeid
Frostating lagmannsrett har avsagt dom i saken der to entreprenører ble ilagt gebyr av Konkurransetilsynet for ulovlig anbudssamarbeid. Lagmannsretten har kommet til at entreprenørene samarbeidet ulovlig, men at overtredelsen skjedde ved uaktsomhet.

– Vi konstaterer at lagmannsretten har lagt til grunn at det foreligger en overtredelse av konkurranseloven, men at overtredelsen har skjedd uaktsomt og at gebyrene har blitt redusert. Vi vil nå bruke tid på å gå nøye gjennom lagmannsrettens dom. En beslutning om eventuell anke vil vi ta i samråd med regjeringsadvokaten, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Dommen som ble avsagt 8. desember ble mottatt av Konkurransetilsynet i dag. Fristen for å anke til Høyesterett er én måned. Dommen fra lagmannsretten er følgelig ikke rettskraftig.

Behandlet i to rettsinstanser
Konkurransetilsynet vedtok i juli 2009 å ilegge de to selskapene, Grunnarbeid AS og Gran & Ekran AS, gebyr på henholdsvis fem millioner og to millioner kroner for å ha drevet ulovlig samarbeid i forbindelse med en anbudskonkurranse i regi av Steinkjer kommune. Konkurransetilsynet la til grunn at overtredelsen av konkurranseloven hadde skjedd forsettlig.

De to entreprenørene aksepterte ikke gebyret fra Konkurransetilsynet og tok derfor ut søksmål mot staten med påstand om at vedtaket var ugyldig. I juni 2010 ga Sør-Trøndelag tingrett staten fullt medhold og opprettholdt gebyret i sin helhet.

Entreprenørene anket denne dommen inn for Frostating lagmannsrett. Også lagmannsretten har kommet til at entreprenørene har samarbeidet ulovlig. Gebyrene lagmannsretten ilegger entreprenørene er imidlertid lavere, henholdsvis 500 000 og 200 000 kroner, ettersom retten har kommet til at overtredelsen skjedde ved uaktsomhet.

Les dommen fra Frostating lagmannsrett

Ønsker årvåkne innkjøpere
– Konkurransetilsynet har de siste årene styrket innsatsen mot ulovlig samarbeid mellom konkurrenter, uttaler konkurransedirektør Christine Meyer. Hun berømmer Steinkjer kommune for å ha oppdaget samarbeidet og varslet tilsynet.

Les mer om ulovlig samarbeid

Konkurransedirektøren oppfordrer innkjøpere til å være på vakt og ta kontakt med tilsynet dersom de har mistanke om anbudssamarbeid.

– Innkjøpere og andre som arbeider med anbud i offentlig sektor, spiller en viktig rolle i bekjempelsen av konkurransekriminalitet. De har en enestående mulighet til å oppdage faresignaler og avvik, påpeker hun."

Konkurransetilsynet har gitt ut en sjekkliste som skal hjelpe innkjøpere med å forebygge og oppdage brudd på konkurranseloven