Fortsatt diskusjon om nye vikartiltak

SV mener regjeringens nye tiltakspakke for vikarer kan bli knust dersom EUs vikarbyrådirektiv innføres i Norge.

– Vikarbyrådirektivet er tydelig på at det ikke skal ligge spesielle restriksjoner på bemanningsbyråene. Dersom vi regulerer vikarbransjen strengere enn det normale arbeidslivet, risikerer vi at tiltakene vil måtte fjernes på grunn av direktivet, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne Karin Andersen til NTB.

Mandag sendte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) en ny tiltakspakke for likebehandling av vikarer og fast ansatte ut på høring. Tilleggshøringen har frist til 30. januar 2012. Deretter vil regjeringen ta stilling til om vikarbyrådirektivet skal innføres i Norge.

Motstand

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har gått inn for å innføre EUs vikarbyrådirektiv i norsk lovgiving, mens SV vil at Norge reserverer seg. Også innad i LO er motstanden stor, først og fremst fordi man frykter økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) tror vikarbruken vil gå ned som følge av de nye tiltakene.

– I dag er det et konkurransefortrinn å bruke lavtlønte vikarer fordi det ikke stilles krav til likebehandling. Det blir det nå en forandring på og det bidrar til å sikre en utsatt gruppe med arbeidstakere som har behov for et vern, sier hun.

Tiltakspakken inneholder blant annet et prinsipp om solidaransvar som innebærer at innleiebedriftene holdes ansvarlig for at vikarbyråene betaler sine ansatte godt nok.

– Innleierne får også et klart ansvar for at arbeidstidsbestemmelsene blir overholdt. Dette skal skje innenfor det regelverket vi har for vikarbruk i Norge i dag, sier Bjurstrøm til NTB.

SVs Karin Andersen er positiv til tiltakene og sier de må vedtas uavhengig av hva som skjer med vikarbyrådirektivet.

Skeptisk

De ferske tiltakene inneholder også bestemmelser om opplysningsplikt og drøftingsplikt i forholdet mellom arbeidsgivere og tillitsvalgte samt vikarbyrå og innleiebedrift.

Regjeringen vil også innføre en regel som sier at innleiebedriften – for eksempel et offentlig helseforetak – har ansvar for at arbeidstidsreglene overholdes. I dag er dette ansvaret forbeholdt vikarbyrået alene.

– Vi er prinsipielt imot å innføre solidaransvar. Det er dessuten umulig å håndtere i virksomheter uten allmenngjorte tariffavtaler eller hvis man skal legge et bredt lønnsprinsipp til grunn, der ulike godtgjørelser inngår. Vi er også sterkt kritiske til drøftingsplikten, som vi mener vil bidra til en ytterligere uthuling av arbeidsgivernes styringsrett, sier Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service til NTB.

Han forutsetter også at det skapes gode systemer for informasjonsflyt mellom innleiebedriften og vikarbyråene, slik at det ikke reises tvil om hvilke lønns- og arbeidsvilkår som gjelder. (©NTB)