Vedtar norsk-svensk energiavtale

Stortinget godtar formelt avtalen mellom Norge og Sverige om å styrke produksjonen av fornybar energi fram mot 2020, ordningen med de såkalte grønne sertifikater.

Avtalen ble undertegnet i juni i år og skal trå i kraft 1. januar 2012. Den forutsetter innlemming av EUs fornybardirektiv, og Stortinget godtok mandag at Norge slutter seg til dette direktivet som en del av en grønn pakke.

Avtalen pålegger kraftprodusenter å levere en viss andel av den totale produksjonen fra grønne, fornybare kilder, som vann- og vindkraft. I EU er målsettingen at andelen skal komme opp i 20 prosent i 2020. Norge har i dag en andel på 60 prosent, men skal opp i 67,5 prosent.

Elsertifikater utløser statsstøtte til bygging av anlegg. Forbrukerne vil merke den grønne kraften med øre ekstra per kWh. Flere partier understreket at NVEs konsesjonsbehandling må bli vesentlig styrket.

Enigheten mellom Norge og Sverige åpner for at ett land kan finansiere utbygging i et annet land for å nå målet om en fornybar kraftmengde på 26,4 TWh i Norge og Sverige i 2020.

– Dette vil bringe Norge og Sverige sammen i et tett miljøvennlig marked, sier barne- og familieminister Audun Lysbakken (SV). Han var mandag stand-in for miljøvernminister Erik Solheim (SV) som ble forhindret fra å møte på grunn av uvær og innstilt fly.

Sps Erling Sande sier at avtalen gledelig nok gir mer fornybar kraft, men også bærer med seg noen utfordringer.

– Vi skal ha fram mer kraft, og det vil bety flere, store kraftlinjer. Og de vil bli synlige. Man kan altså ikke være for kraft, men mot infrastrukturen, sa Sande.