Beskytt huset ditt mot snøskader

Snø er godt for julestemningen, men kan være skadelig for huset ditt. Noen enkle forholdsregler kan sikre både huset og lommeboken i vinter.

- Snøen gir først og fremst risiko for vanninntrengning og fukt, særlig ved svingninger i temperaturen. Resultatet kan bli råte, mugg eller andre vannskader. Men snø kan også skade huset direkte, dersom man får store snømengder på taket kan for tung eller skjev belastning gi både takskader og skader på huskonstruksjonen, sier Raymond Myrland, kjedeleder i Mesterhus Norge.

Sjekk takrenner og nedløp
Når snøen på taket begynner å tine, må smeltevannet ha en vei å ta. Dersom takrennene er tette av løv eller nedløpsrørene frosset til, kan vannet finne andre veier som kan skade boligen. Ved å renske opp i takrenner og nedløp før snøen får anledning til å bli liggende for lenge, kan man unngå store vannskader når våren kommer.

- Det er viktig å huske på at vanlige husforsikringer ofte ikke dekker skader fra vann som trenger inn gjennom taket. Slike vannskader kan fort koste deg dyrt, forteller Myrland.

Ved store mengder snø, kan man fort risikere skader på tak eller boligkonstruksjonen. Dette gjelder særlig for eldre boliger som ikke er laget med de samme kravene til å tåle snølast som dagens tak.

Vann inn mot grunnmuren
Dersom snøen ligger inn mot grunnmuren, kan temperatursvingninger gjøre at smeltevann samler seg inn mot grunnmuren. Dersom dreneringen bort fra huset er dårlig, kan dette resultere i at vann siger inn i kjelleren.

- På vinterstid er det viktig å overvåke grunnmuren og se om det samler seg vann langs den. Vær også obs på kjellerrom som er sårbare for lekkasjer. Mange har fulle kjellerboder der vann kan samle seg opp i lang tid bak esker og hyller før man tar seg tid til å sjekke etter tegn på lekkasjer, forteller Myrland.

Sikkerheten først
Skal man arbeide i høyden er det viktig at man også sørger for egen sikkerhet. Snø og is kan gjøre tak og stiger farlig glatte, så det er viktig med godt fottøy og sikring når man går i stigen og på taket.

- Husk også å se opp for nedfall av snø og istapper fra taket når man jobber rundt huset, avslutter Myrland.