- Ikke fritt frem på badet

– Vi hadde håpet på et forenklet byråkrati rundt søknadsplikten som hadde sikret at involverte aktører hadde nødvendig kompetanse, sier Tor Backe, i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS (NRL).

Kommunal- og regionaldepartementet melder at søknadsplikt på våtrom er historie. Bortfall av søknadsplikten flytter ansvaret og risikoen tilbake til forbruker og nå skjerper også forsikringsbransjen sine betingelser. Slik sikrer du deg at håndverkerne du engasjerer er skikkelige.

Bakgrunn
Da Stortinget skulle revidere Plan- og bygningsloven, ble reduksjon av byggeskader trukket frem som prioriteringsområde, og da med fukt som hovedfiende. For å få bukt med den negative vannskadestatistikken ble det derfor vedtatt at det skulle innføres søknadsplikt på våtrom for å sikre at det kun var ansvarlige foretak som utførte denne typen arbeid. Slik skulle man redusere antall byggeskader forårsaket av svartarbeid og ufaglært arbeidskraft.

Dessverre viste det seg at det var lagt opp til et altfor omfattende og byråkratisk system for å behandle søknadene. I stedet for å forenkle prosessen, er nå hele søknadsplikten kastet over bord og vi er tilbake til start. – Synd at de involverte bransjene ikke har blitt hørt, sier Tor Backe i NRL, som i sitt høringssvar tok til orde for å beholde, men forenkle søknadsplikten.

Det skal lønne seg å velge seriøst
- Fra 1.1.2012 er det igjen oppdragsgiver som er ansvarlig for å sikre at de involverte håndverkere er kvalifiserte, opplyser Tor Backe.

– Vi oppfordrer sterkt forbrukere til å gjøre grundig forarbeid før de velger bedrift. Selv om våtromsarbeid nå kun er søknadspliktig ved nybygg over 50 m2 og der brannskillet brytes, må vi unngå at det blir fritt frem for useriøse aktører på badet.

- Spesielt ved salg av bolig vil det være viktig å kunne fremlegge dokumentasjon på at arbeid er utført av faglært arbeidskraft. Det samme gjelder overfor forsikringsbransjen som har innskjerpet kravene overfor forsikringstakere. If har i år innført en ny sikkerhetsbestemmelse i sine forsikringsvilkår hvor det kreves at reparasjon og ny installasjon av elektrisk- og VVS anlegg alltid skal utføres av godkjent/sertifisert håndverker.

- Selv om myndighetene fjerner søknadsplikten i tilknytning til våtrom, er det ikke slik at VVS-arbeid kan utføres av ukvalifiserte, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

- Våre forsikringsvilkår krever nå kvalifisert utførelse av arbeidet. Oppstår det skade som en klar følge av ”gjør det selv”-arbeid eller bruk av ukvalifisert arbeidskraft, gjør sikkerhetsforskriftene det klart at det kan bli avkorting i erstatningen. VVS-installasjoner er ikke for amatører, så vi mener de nye forsikringskravene både er fornuftige og riktige og at de vil virke skadeforebyggende, sier Frostad.

Krever våkne forbrukere
Når ansvaret for å sikre faglært arbeidskraft er flyttet ut fra kommunene, innebærer det en større risiko for forbruker.

– Når kommunen ikke lenger skal godkjenne involverte bedrifter, legger det press på oppdragsiver som nå må sørge for å kvalitetssikre håndverkerne selv, sier Backe. Man kan for eksempel ikke kreve tredjeparts kontroll av utført arbeid, og eventuelle tvister vil defineres som privatrettslige forhold.

– Den seriøse delen av byggebransjen må fortsette arbeidet med å synliggjøre sin kompetanse, og forbrukere må bli mer krevende oppdragsgivere med kunnskap om hva som skiller skikkelige og uskikkelige rørleggere, påpeker Backe.