SV sier ny kabel løser strømtrøbbel i nord

SV-representant Aud Herbjørg Kvalvik sier at en ny hovedkabel både vil sørge for elektrifisering av gasskraftverket på Melkøya og løse Finnmarks kraftunderskudd.

– Vi vet at det er underskudd på kraft i Finnmark. Jeg er fra Hammerfest og min far jobbet i elverket, så dette vet jeg alt om, sier Kvalvik til NTB.
Hun reagerer på at Frps energipolitiske talsmann Per-Willy Amundsen omtaler det som «umulig å snakke om elektrifisering av Melkøya» – så lenge situasjonen sist vinter ble så prekær at strøm måtte eksporteres fra Statoils gasskraftverk utenfor Hammerfest og til vanlige abonnenter i Finnmark.

– Det blir helt snudd på hodet. Først må energisituasjonen som sådan bygges ut, dernest må strømnettet bygges ut. Her er det mange av mine kolleger på Stortinget som ikke har tatt virkeligheten inn over seg. Å snakke om elektrifisering av Snøhvit er helt meningsløst, sier Frp-representanten fra Troms.

Kvalvik, som er vararepresentant på Stortinget for Snorre Valen som er på klimakonferanse i Sør-Afrika, sier at Amundsen trenger å oppdatere seg.

– Regjeringen jobber med en nettmelding der det ligger inne en 420 volt kraftkabel fra Balsfjord til Hammerfest. Det blir en autostrada med strøm som både løser problemene med for lite kapasitet i Finnmark, og samtidig sørger for elektrifisering på Melkøya. Gasskraftverket på Melkøya er landets fjerde største punktutslipp for CO2. Elektrifisering her vil redusere de samlede norske utslippene med 10-15 prosent, sier Kvalvik.