Ap nærmer seg 35 prosent på ny måling

Arbeiderpartiet øker oppslutningen med 2,9 prosentpoeng og får 34,8 prosent på en måling som Sentio har laget for Dagens Næringsliv.

Aps regjeringspartnere går også fram. Sosialistisk Venstreparti er opp 1,3 prosentpoeng til 5 prosent, og Senterpartiet går fram 0,7 prosentpoeng til 4,6 prosent.

På samme måling faller Høyre 3,3 prosentpoeng til 26,7 prosent. Fremskrittspartiet går tilbake 0,7 prosentpoeng til 16,6 prosent.

Målingen viser videre at Kristelig Folkeparti faller 0,9 prosentpoeng til 5,3 prosent fra november, mens Venstre går fram 0,6 prosentpoeng til 4,4 prosent. Rødts oppslutning er uforandret med 1,5 prosent.

Valgforsker Frank Aarebrot tror den økonomiske usikkerheten i Europa gjør at velgerne søker trygghet når de satser på Ap.

– Enkelthendelser i nyhetsbildet kan skape noen krappe bølger blant velgerne, men det er understrømmene som er viktigst. Av understrømmene står frykten for økonomien sentralt, og det er ikke unaturlig at velgerne går til partiet som har statsministeren og finansministeren. Velgerne søker trygghet, sier Aarebrot til DN.

Han understreker imidlertid at Sp og SV fortsatt sliter og at dagens opposisjon ville ha fått flertall på Stortinget dersom målingen ville ha blitt valgresultat i 2013.

– De rødgrønnes håp om gjenvalg i 2013 kan absurd nok være avhengig av at den økonomiske krisen fortsetter, sier Aarebrot. (©NTB)