Osmund Ueland hardt ut mot Kleppa

Tidligere NSB-sjef Osmund Ueland går hardt ut mot samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og anklager henne for å kneble kritikk.

– Jeg finner meg ikke lenger i dette. Hun forsøker å takle meg i knehøyde, hun går etter personen, ikke ballen, sier Ueland til f-b.no.

Bakgrunnen for utfallet er uttalelser Meltveit Kleppa kom med i et debattprogram på NRK denne uka, der hun kalte Ueland «en godt betalt lobbyist» da han kritiserte henne for manglene framdrift i planene om å bygge dobbeltspor i Østfold.

Ueland bestrider at han er lobbyist, men forteller at han siden 2009 har mottatt penger fra Østfold fylkeskommune og Jernbaneforum Øst for å samle støtte til dobbeltspor i Østfold.

– Hun ønsker åpenbart å diskreditere meg som samfunnsdebattant ved å stemple meg som lobbyist. Det er meget ufint. Og det er et klart forsøk på å kneble kritikk mot seg selv, sier han.

Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) bekrefter at Ueland har vært engasjert som konsulent for å fremme forslaget om dobbeltspor til Halden, men sier at samarbeidet nå avsluttes.

– Vi har hatt god nytte av Ueland. Han har vært flink til å sette Østfoldbanen på dagordenen i riksmedia. Han har vært tøff i fremføringen. Jeg har nok vært enig i mye av innholdet i det han sier, men ikke alltid i formen. Nå avslutter vi det formelle samarbeidet. Det har vi en god felles forståelse om, sier han til f-b.no.

Meltveit Kleppa er tilbakeholden i sitt svar på kritikken fra den tidligere NSB-sjefen.

– Både Osmund Ueland og jeg er opptatt av en fremtidsrettet jernbane. Vi kan ha ulikt syn på løsningene. Jeg mener det må være takhøyde for det – for oss begge, sier hun.