Sikrer bedre tunneler

Vianova Systems prosjekteringsverktøy Novapoint Tunnel er nå klar med ny  funksjonalitet som skal gjøre det enda mer effektivt å bygge gode tunneler.

Novapoint Tunnel er en fagmodul i Novapoint-familien, Nordens ledende prosjekterings-plattform for anleggs- og samferdselsinfrastruktur. Tunnelmodulen har vært på markedet i tre års tid og brukes for tiden under byggingen av et tjuetalls vegtunneler over hele Norge.

Godt verktøy blir enda bedre
Novapoint Tunnel har allerede funksjoner for det aller meste som kreves for å prosjektere en tunnel — funksjonalitet for modelloppbygging, tegningsproduksjon, 3D-visning, volumberegninger og eksport av skannerdata — i tillegg til rik funksjonalitet for registrering og dokumentasjon av geologi og bergsikring. Novapoint Tunnel støtter også sømløs dataflyt til tunnelborerigger for maskinstyring av boringen.

Men noe har vært etterspurt, spesielt av konsulenter, og det er nå på plass:

3D-skanning og triangulering
Nyeste versjon av Novapoint Tunnel omfatter derfor mye nyttig funksjonalitet for å lese inn og triangulere punktskyer fra 3D-skannere, fra alle mulige ASCII-formater. Med enkle og fleksible innlesingsskript får man opp punktskyene på en elegant måte og kan bearbeide og analysere dem videre.

Inspisering og analyse
Nye funksjoner gjør det mulig å inspisere og analysere de innskannede overflater og skannerpunkter i tverrprofilperspektiv, og produsere tverrsnittsprofiltegninger i AutoCAD.

Kvalitetssikring
Andre funksjoner gjør det mulig å tegne ut tunnelen i 3D med triangulert overflate og skannerpunkter, samt tegne fargekart i utbrettet tunnelformat som viser avstanden mellom triangulerte flater.

Man kan også produsere Excel-rapporter med avstander og volumer mellom flater og avstandsverdier i tunnelen, og på den måten gjøre interaktiv analyse av prosjekteringen.

Ideell også for konsulenter
I tillegg til å være et effektivt prosjekteringsverktøy gjør alt dette Novapoint Tunnel også til et kraftig analyseverktøy for konsulenter, og byggherrer som Statens vegvesen og Jernbaneverket.

Novapoint Tunnel legger til rette for enkel prosjektering av tunneler og elegant håndtering av skannerdata både i prosjekteringsfasen og under driving, samt standardisert kartlegging og sluttdokumentasjon av geologi og bergsikring. Noe som ikke minst er viktig for Statens vegvesen og Jernbaneverket.