Arkitektene ønsker seg store betongheller

Aaltvedt Betong AS i Skien ser en klar trend med at byggeprosjekter i byene i stadig større grad etterspør betongheller i store formater til gater og plasser.

Slike såkalte gangbaneheller leveres i dag oftest i en maksimal størrelse på 60x90 cm for å lette både produksjon og håndtering på byggeplass.

Arkitektene ønsker seg nok disse hellene i enda større dimensjoner for at formatene skal stå i forhold til de store byggenes geometri. I tillegg til vektbegrensningene kommer også standardverket inn som en begrensning da heller med lengde over 100 cm blir å anse som betongelementer med egne dimensjoneringskriterier.

Belegningsstein og små heller kan oppfattes av noen arkitekter som ikke å fremheve disse byggenes arkitektur på en tilstrekkelig måte.

Belegningsstein har derimot sin naturlige plass i mindre byggeprosjekter samt i privatmarkedet. På industriplasser med store belastninger fra hjul og andre punktlaster må en også benytte belegningsstein som har en stor lastkapasitet og kan oppta krefter uten at det oppstår store bøye- og skjærkrefter i dekket.