Ingen EU-enighet om traktatendringer

EU-lederne greide ikke å bli enige om endringer i Lisboatraktaten for å sikre økt budsjettdisiplin i unionen.

Under toppmøtet i Brussel skal det derimot ha blitt oppnådd prinsipiell enighet om nye tiltak for å stagge gjeldskrisen.

– Vi har en avtale om en ny finanspolitisk pakt, sa en diplomatkilde til Reuters natt til fredag.

Men detaljene var ikke klare. Blant annet var det ikke enighet om det rettslige grunnlaget for innføringen av reglene.

De hardt pressede EU-lederne sier ja til at euroland som har budsjettunderskudd større enn 3 prosent av BNP, straffes automatisk. Med mindre tre firedeler av medlemslandene sier nei.

Med i avtalen er også et tysk krav om at reglene om strengere disiplin i den økonomiske politikken skal inn i nasjonal lovgiving.

Permanent krisefond
Møtet mellom de 27 EU-lederne fortsatte utover natten.

Ifølge EU-kilder dreide diskusjonene seg blant annet om styrking av det permanente krisefondet ESM (European Stability Mechanism).

EU-lederne greide imidlertid ikke å enes om størrelsen på det nye fondet, som etter planen skal etableres i juli neste år, ett år tidligere enn planlagt.

Enkelte land ønsker også å gjøre ESM om til en bank, slik at det kan låne penger fra Den europeiske sentralbanken (ECB).

Traktatendring
Diskusjonen om endring av EU-traktaten for å sikre budsjettdisiplin og en bedre økonomisk politikk i eurosonelandene, trakk også i langdrag natt til fredag.

Tyskland og Frankrike krevde en endring av traktaten for å redde euroen, men vant ikke fram, opplyste diplomatiske kilder i 4-tiden fredag morgen.

Ifølge kildene krevde Storbritannias statsminister David Cameron innrømmelser som Tyskland og Frankrike ikke ville være med på.

– Historisk
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sier at endringer av traktaten muligens er nødvendig, men han tror ikke det er løsningen finansmarkedene vil ha.

– Finansmarkedene vil vite om vår brannmur er sterk nok, om vi gjør nok for å øke budsjettdisiplinen og gjennomfører reformer i de mest kriserammede landene, sa Reinfeldt på vei inn til møtet torsdag kveld.

– Man skal være forsiktig med å bruke uttrykket “historisk møte». Men det er ingen tvil om at dette er et historisk møte. Vi skal klare å komme fram til en løsning, sa Reinfeldts danske kollega Helle Thorning-Schmidt.

Nytt møte?
Mens José Manuel Barroso, leder for EU-kommisjonen, hadde følgende budskap:

– Hele verden ser på oss. Og det verden forventer, er ikke flere nasjonale problemer, men europeiske løsninger.

EU-toppmøtet skal etter kjøreplanen være ferdig klokken 15.00 fredag. Men det er det få som tror på. Angela Merkel har antydet at det blir et eurosonetoppmøte etter at EU-toppmøtet er ferdig, og tyske regjeringskilder sier til DPA at de er klare til å bli i Brussel hele helgen.