- Ordningen med startlån er reddet

Regjeringen og Finanstilsynet har unntatt ordningen med startlån fra kravet om 15 prosent egenkapital, noe OBOS er fornøyd med.

Regjeringen gir også klart uttrykk for at samfinansieringsordningene skal bestå selv om samlet låneutmåling fra bank og Husbank overstiger 85 prosent lån.

– Dette viser at regjeringen har lyttet til de mange innspillene fra et bredt antall aktører i boligbransjen, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

Mæland påpeker likevel at terskelen for mange boligkjøpere er blitt høyere i de ordinære bankene med de nye retningslinjene. Startlånet vil derfor bli enda viktigere som virkemiddel for å hjelpe boligsøkende inn på boligmarkedet.

– Vi oppfordrer kommunene til å se gjennom egne retningslinjer for tildeling av startlån og hvorvidt de planlagte rammene for innlån er tilstrekkelige til å dekke den økte etterspørselen etter startlån som må forventes, sier Mæland.

OBOS oppfordrer også Regjeringen til å følge situasjonen i boligmarkedet nøye og eventuelt stå klar til ekstraordinært å øke rammene til Husbanken for å dekke opp økt etterspørsel etter Startlån.

– Man bør i den sammenheng vurdere å gi Husbanken en totalramme på inntil 20 milliarder kroner, på lik linje med rammen for 2011, sier Mæland.