Hva skjer med Høyblokken?

Det foreligger nå en rapport om Høyblokken, men Statsbygg vil likevel vente med å offentligjøre konklusjonen til ut på nyåret. Det store spørsmålet er om Statsbygg vil foreslå om blokken skal rives eller ikke.

Uansett vil det bli stor diskusjon om dette. Mange har et sterkt følelsesmessig forhold til dette maktens symbol av et bygg – og spesielt i arkitektkretser er det mange som snakker varmt om at Høyblokken må bevares.

På den annen side har mange statsansatte uttrykt stort ubehag om å gå inn i Høyblokken igjen. Traumene fra eksplosjonen er mange og sterke. De ønsker et nytt signalbygg på tomta.

Det er Regjeringen som treffer avgjørelsen – og vi forventer at mange vil bidra til å påvirke Regjeringens beslutning. Uansett blir det en stor jobb for byggenæringen. Mange mener at det kanskje blir vesentlig dyrere å restaurere bygget enn å bygge nytt. Har noen synspunkter så del dem gjerne med leserne på bygg.no.

I løpet av de fire månedene som er gått siden den tragiske hendelsen, er det fjernet mer enn 600 tonn avfall. Av dette er 160 tonn asbestforurenset. I de gamle bygningene var det vanlig å bruke asbest – men dette har jo i ettertid vist seg å være til pest og plage. Det å drive asbestsanering er dyrt og tidkrevende.

Bare oppryddingen i Regjeringskvartalet vil komme på mange hundre millioner kroner.

I et slikt maktsentrum som Høyblokken har vært, befinner det seg også mye sensitivt materiale som det er brukt store ressurser på å berge og samle. I tillegg er det mye kunst både inne i bygningene og utenfor. Mange mener at Høyblokka i seg selv er et kunstverk.

Høyblokka er kanskje det viktigste symbolet på etterkrigstidens Norge og for det sosialdemokratiske Norge.

Nå raser debatten om hva som er best. Hva mener du?

.