Full storm i vente langs kysten fredag

Fredag ventes full storm fra Lindesnes og vestover, samt i Trøndelag. Nedbør og temperaturer rundt null grader har torsdag gjort kjøreforholdene vanskelig på deler av Østlandet.

Statens vegvesen gikk torsdag ut med en anmodning til trafikantene om å tilpasse farten til forholdene og å holde god avstand til bilen foran. Forholdene var særlig vanskelige fra Østfold til Agder.

Vegtrafikksentralen har iverksatt brøyteberedskap, og det ble gjennomført kontroller av dekkutrustning flere steder torsdag ettermiddag og kveld, opplyste Vegvesenet, som gir oppdatert informasjon og trafikkmeldinger på nettsiden vegvesen.no/trafikk.

Togproblemer

I Rogaland ble E39 ved Rauneskaret mellom Bue og Vikeså stengt da en kranbil måtte til for å flytte to vogntog, opplyser Rogaland politidistrikt.

Det er så langt ikke kommet meldinger om alvorlige ulykker på veiene.

Også på Sørlandsbanen har været skapt problemer. Trolig var det vinden og mye nedbør som førte til at kjøreledningen falt ned mellom Marnardal og Audnedal i Vest-Agder, forteller pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket til NTB. Det ble torsdag kveld arbeidet for å få til alternativ transport mellom Kristiansand og Moi.

Mye nedbør

Et nedbørsområde var torsdag kveld på vei østover og hadde allerede nådd Telemark og områdene vestover. Nedbøren kommer først som snø, så som regn ved kysten, forteller vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til NTB. Mange steder i innlandet har sludd i vente.

I løpet av noen timer torsdag kveld var det ventet mellom 10 og 15 millimeter nedbør.

Fredag får vi lettere vær da nedbøren er ventet å komme i byger, og det kan også komme tordenvær på Østlandet.

– På kvelden blir det oppholdsvær og synkende temperatur, forteller meteorolog Foss. Dermed er det fare for en ny kveld med særdeles glatte kjøreforhold.

Mye vind på kysten

På kysten var det torsdag kveld varslet sterk kuling og kortvarig liten storm på utsatte steder i Rogaland og Hordaland.

– Fredag får områdene fra Agder og vestover nordvestlig full storm utover dagen, forteller meteorologen.

Og allerede natt til fredag var det ventet at full storm på utsatte steder.

I tillegg er det ventet høy vannstand fra svenskegrensen til Karmøy fredag ettermiddag. Den antas å ligge mellom 50 og 90 centimeter over høyden som er oppgitt i tidevannstabellene, opplyser Meteorologisk institutt.

Nordover i landet er det ikke ventet de samme nedbørsmengdene som i sør, men på Helgeland er det varslet liten storm på utsatte steder fredag. (©NTB)