Nytt digitalt verktøy måler radon

Den norske teknologibedriften Corentium AS har med støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet utviklet en digital radonmåler.

Til nå har huseiere satt ut sporfilm i to måneder for å måle radon. Metoden er tungvinn og tidkrevende, og mange har kviet seg for denne løsningen. Nå skjer det et paradigmeskifte i måling av radon.

Ved bruk av en ny digital radonmåler kan huseiere kontinuerlig være oppdatert på radonverdier i eget hus eller i utleieboliger. For den gamle prisen av et par målinger kan en foreta et ubegrenset antall målinger, heter det i en pressemelding fra den norske teknologibedriften Corentium AS.

Bedriften har har med støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet utviklet et batteridrevet digitalt måleinstrument som ikke krever spesialiserte tilbydere av måletjenester - siden ingen analyse kreves.

Instrumentet Canary kan avleses av brukeren selv – både den daglige og ukentlige gjennomsnittlige strålingen, samt årlig middelverdi. Bruker kan dermed selv avlese effekten av egne avbøtende tiltak som for eksempel justering av mekanisk ventilasjon og målrettet lufting i perioder da mennesker oppholder seg i lokalene.

Ved mindre variasjoner typisk mellom 50 – 400 becquerel vil justering av ventilasjon ofte gi ønsket resultat.

Ved større variasjoner i radonverdier typisk mellom 50 – 1000 becquerel er det ofte utilstrekkelig å bruke konvensjonell ventilasjon til å stabilisere radonkonsentrasjonen under tiltaksnivå. Her må man ofte utrede større bygningsmessige tiltak.

Også i disse tilfelle vil Corentiums måleinstrument betydelig redusere nødvendig tidsbruk for å få bekreftet effekten av tiltak – i forhold til dagens metoder som i stor grad baseres på konvensjonell sporfilm.

Mål om vinteren
En stor fordel med det nye instrumentet er at en kan lese av både korttidsverdier og langtids middelverdier. Ved å måle over noen dager kan en kanskje friskmelde noen rom, mens en gjør langtidsmålinger i rom du finner høye verdier.

I disse rommene kan en deretter gjøre forsøk med mer ventilering, tetting av murgulv osv. Ved hjelp av det digitale måleinstrumentet kan en se om tiltakene gir utslag på radonverdiene. Så enkelt blir folk sin egen radonekspert. Målinger skal gjøres om vinteren – da temperaturforskjeller ute og inne gjør at det dannes et lite undertrykk inne - som kan suge inn radon fra berggrunnen under huset.

Mangelfulle radonkart
I 2001 gjennomført Statens strålevern målinger i boliger i 114 kommuner. På dette grunnlaget ble det utarbeidet forenklete kommunale radonkart. Etter dette er det ikke gjennomført systematiske nasjonal kartlegging av radon. Radonkart er ment for bruk i kommunene i forbindelse med arealplanlegging og boligbygging.

Les mer om måleinstrumentet her.