SSB tror boliglånet bli billigere igjen

Styringsrenta skal ytterligere ned, både her hjemme og ute. Det vil tvinge boliglånsrenta nedover, tror Statistisk sentralbyrå (SSB).

Norges Bank kommer til å sette ned den norske styringsrenta 0,5 prosentpoeng under rentemøtet onsdag neste uke, tror SSB. Når Den europeiske sentralbanken (ECB) satte ned sin styringsrente med 0,25 prosentpoeng torsdag, kommer rentepåslaget i kredittmarkedet til å bli så stort at pengemarkedsrentene vil bli tvunget til å følge etter, ifølge forskningsleder Thorbjørn Eika.

– Boliglånsrentene har økt det siste halve året fordi påslaget, differansen mellom styringsrente og pengemarkedsrente, har kommet langt over nivået fra før finanskrisen. Nå tror vi dette kommer til å snu, sier Eika til NTB.

Høye renter
Et påslag på rundt 1 prosentpoeng, som i dag, er omtrent dobbelt så mye som i normale situasjoner. Da ligger påslaget – som er den fortjenesten bankene tar for å låne penger til hverandre – gjerne på rundt 0,5 prosentpoeng. Økende rentepåslag er gjerne en indikasjon på utlånsvegring og liten vilje til å ta risiko.

Eika skisserer nå en dominoeffekt som i siste ledd vil bidra til reduserte lånerenter til husholdningene. Når styringsrenta settes ned 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent, vil pengemarkedsrenta bli tvunget ned rundt 0,3 prosentpoeng til 2,8 prosent. Det vil ha virkninger på utlånsrentene, tror han.

– Vi skal dessuten ikke se bort fra at rentekuttet i Europa vil presse Norges Bank til nye rentekutt allerede før neste rentemøte i mars, sier Eika.

Industrien sliter
Statistisk sentralbyrå nedjusterer sine prognoser og venter nå «moderat fart» i norsk økonomi i rundt tre år framover. Først i 2014 regner byrået med at veksten tar seg opp, under forutsetning av at troen på at Europa vil unngå bankkrise slår til.

Ikke uventet er det konkurranseutsatte næringer som kommer til å slite mest. Høyere lønnsvekst enn i landene vi konkurrerer med, enda sterkere kronekurs og rentedifferansen mot handelspartnerne kommer på toppen av laber og fallende etterspørsel og betalingsvilje hos handelspartnerne våre.

– Jeg tror man skal forberede seg på at antallet nedleggelser i eksportnæringene kommer til å stige over det normale, spesielt innenfor råvaredominerte eksportnæringer, sier Eika.

Arbeidsledigheten kommer til å øke til 3,6 prosent neste år og til 3,7 i 2013, fra anslagsvis 3,3 prosent i år, hvis SSBs prognoser slår til.

Verre ved bankkrise
Det er imidlertid en erkjennelse blant forskerne av at utviklingen internasjonalt skjer så raskt at det er knyttet stor usikkerhet til prognosene. Skulle gjeldskrisen i Europa lamme kredittmarkedene, snakker vi helt andre konsekvenser, også her hjemme.

– Våre prognoser bygger på at gjeldskrisen i Europa blir håndtert på en fornuftig måte, med det er klart at det er fare for at det vil gå betydelig verre, ved at vi får en kredittstopp, sier administrerende direktør Hans Henrik Scheel i SSB.

Uansett ser det ut til at folk flest nok en gang går et nokså rolig år i møte, mens stormen raser utenfor stuevinduet, så å si. En relativt lav lønnsvekst neste år vil veies opp av at rente- og inflasjonsnivået er ventet å ligge enda lavere. Dermed blir det merkbar økning i kjøpekraft også neste år, ifølge SSB.