Varsler tvangsmulkt på 1 million per dag

Arbeidstilsynet varsler tvangsmulkt til Oslo universitetssykehus på 1 mill. kr per virkedag hvis de ikke vedtar en oppdatert vedlikeholdsplan for å utbedre bygninger, arbeidslokaler og inneklima.

- Tilstanden for enkelte bygninger og arbeidslokaler og inneklimaet i deler av Oslo universitetssykehus gjør at Arbeidstilsynet er bekymret for ansattes helse- og arbeidsmiljøforhold. Våre funn fra stikkprøvekontroller i juni knyttet til teknisk tilstand, fukt, manglende ventilasjon og belastende ergonomiske forhold er senere bekreftet i arbeidsgivers egen tilstandskartlegging. Selv om arbeidsgiver i årevis har vært kjent med at enkelte bygningers tilstand er til dels meget dårlig har helt nødvendig vedlikehold de siste årene stoppet opp, sier avdelingsleder i Arbeidstilsynet Oslo, Pål H. Lund.

Etter Arbeidstilsynets vurdering har arbeidsgiver nå skaffet seg god oversikt over tilstanden og det er enighet med ansatte om prosessen videre. Det som gjenstår er å utforme, ferdigstille og vedta vedlikeholdsplanen.

- Det har nå snart gått et halvt år siden vi fant det nødvendig å varsle et omfattende pålegg om en oppdatert, prioritert og tidfestet vedlikeholdsplan for tiltak for å sikre at bygningsmasse og arbeidslokaler er forsvarlige å bruke inntil varige løsninger er etablert. For å sikre at helseforetaket nå tar sitt arbeidsgiveransvar for ansattes arbeidsmiljø på alvor finner vi det nødvendig å varsle tvangsmulkt som pressmiddel for å få fortgang i arbeidet, sier avdelingsleder Pål H. Lund.

Når arbeidsgiver ikke følger opp Arbeidstilsynets pålegg vil etaten vurdere bruk av de tvangsmidler vi har til rådighet. Arbeidstilsynet vurderer i denne saken at tvangsmulkt er det mest hensiktsmessige pressmiddelet overfor helseforetaket, siden det av hensyn til befolkningens behov for sykehustjenester vil være vanskelig å stanse bruk av hele eller deler av helseforetakets bygninger.

Arbeidstilsynet har hjemmel til å ilegge tvangsmulkt i arbeidsmiljøloven § 18-7. En tvangsmulkt på 1 million kroner pr. virkedag er et kraftig pressmiddel for å få arbeidsgiver til å gjennomføre pålegget om en oppdatert, prioritert og tidfestet vedlikeholdsplan. Tvangsmulktens størrelse er fastsatt på bakgrunn av virksomhetens størrelse og hva det vil koste å gjennomføre pålegget. Det skal ikke lønne seg for arbeidsgiver å la være å gjennomføre våre pålegg. Arbeidstilsynet vil ilegge tvangsmulkt hvis vi ikke har mottatt skriftlig melding om at pålegget er oppfylt innen ny frist for gjennomføring av pålegget 1.mars 2012. Tvangsmulkten settes til kr. 1 000 000;- pr. virkedag inntil Arbeidstilsynet Oslo har mottatt skriftlig melding om at pålegget er gjennomført. Det er seks virkedager i en uke. Tvangsmulkten vil begynne å løpe etter fristen for gjennomføring av pålegget.

Les mer på Arbeidstilsynets nettsider