Unngå verktøytyveri

Verktøy som oppbevares i bilen kan være et fristende bytte for tyver, og lett å stjele dersom bilen ikke har alarm.

Det har snekker Kristoffer Berentsen i Trio Bygg i Holmestrand fått erfare – tre ganger.

– De banka inn låsene på bilen og tømte den for alt av verdi, forteller Kristoffer Berentsen.

Han forteller om forrige gang han opplevde å bli frastjålet verktøy fra bilen. Det skjedde på høsten 2009, mens bilen stod parkert på borettslagets parkeringsplass hjemme i Melsomvik i Vestfold. Tyvene fikk med seg både håndsirkelsager, en vippesag, driller, spikerpistoler og mye annet verktøy. Bilen var ikke utstyrt med alarm, og tyvene hadde fri tilgang.

– Det var mitt personlige verktøy, og det var helt nytt. Jeg hadde bare hatt det i to dager, og de fikk med seg utstyr for et sted mellom 50.000 og 70.000 kroner, sier han.

Verdiene tapt
Verktøyet til Berentsen var ikke forsikret spesielt, og dermed fikk han ikke dekket noe utover det som ble omfattet av løsøre i den ordinære bilforsikringen. Utbetaling fra forsikringsselskapet ble på rundt 5.000 kroner.

– Resten ble rent tap, og det tar litt tid å tjene inn de pengene igjen. I tillegg ble det full stopp i produksjonen for min del, og jeg måtte bruke en dag på å kjøpe meg nytt utstyr. Det er ikke så lett å skaffe seg alt man trenger for å være operativ på kort tid. Tyveriet ble aldri oppklart, og politiet var ikke engang interessert i å komme og se, forteller Berentsen.

Holder tyven unna
Bilalarm er ett av virkemidlene som kan bidra til å forhindre biltyverier og innbrudd.

– En person som er ute etter å stjele verdigjenstander fra en bil, vil som regel foretrekke biler som ikke har installert alarm. Bilalarmen minsker risikoen for innbrudd, og derfor gir vi også rabatt på bilforsikringen til kunder som har alarm i bilen, forteller Bård Brandsrud i Storebrand Forsikring.

Rabatten varierer ut ifra hvilke dekning man har, og forutsetter at alarmen er FG-godkjent.

– FG-godkjenningen gis av Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd, og gir trygghet om at den installerte alarmen holder tilfredsstillende kvalitet, forteller Brandsrud.

På nettsidene til Finansnæringens Fellesorganisasjon finnes lister som viser hvilke alarmer som er FG-godkjente.

Enkelt å ettermontere
Fra slutten av 1990-tallet og noen år fremover ble de fleste nye biler levert med alarm som standardutstyr. Det er ikke lenger tilfelle.

– De fleste bilprodusentene har valgt å forholde seg til EU-kravene og installerer bare startsperre. Bilalarm er ikke lenger så vanlig som standardutstyr, men det er nok endel bileiere som tror at de har alarm mens de i virkeligheten ikke har det, forteller produktsjef Knut Olav Malme hos den norske alarmprodusenten DEFA.

Startsperren kan forhindre tyveri av selve bilen, men verken startsperren eller ekstrautstyr som rattlås og girlås har noen forebyggende effekt på innbrudd og tyveri av verdigjenstander.

– Håndverkere som har mange verdifulle gjenstander i bilen bør absolutt vurdere å ettermontere alarm. Det kan ofte være fornuftig å installere to bevegelsessensorer, slik at både kupeen og lasterommet er sikret, forteller han.

DEFAs nye alarmer er lettere å montere enn tidligere, og kan enkelt tilpasses alle bilmodeller.

– Det kan også være en idé å installere trackingsystem i bilen. Da kan man få automatisk varsling til mobilen i det øyeblikket noen bryter seg inn, og man kan spore den dersom de skulle stjele hele bilen, sier Malme.